Odwzorowanie
Aneyh: Sprawdzić korzystając z definicji metryki i ciągłości funkcji czy w punckie (0,1,2) ciągłe jest
odwzorowanie T:R
3 −> R
2 dane wzorem T(x,y,z) = [x
2yz
3 , x
2 + y]
T.
Zrobiłem to tak:
| | | |
T(x,yz)= [x2yz3 , x2 + y]T = | |
| | |
xn −> 0
| | | | | |
yn −> 1 lim T(xn,yn,zn) = lim | = | |
| | | |
zn −> 2 n−>
∞
Odp. Funkcja jest ciągła w punkcie (0,1,2).
Czy zadanie jest wykonane poprawnie?
*Te znaki newtona to oczywiście macierze, nie wiedziałem jak inaczej je zrobić
11 paź 19:17
ABC:
panie, a gdzieś pan skorzystał z definicji metryki?
11 paź 19:29
Aneyh: Korzystając z metryki musiałbym zmierzyć odległość d({Ux2yz3}{x2+y} , coś)?
11 paź 19:35
11 paź 19:36
Aneyh: | | x2yz3 | |
Kurczę, d( |
| , coś) |
| | x2+y | |
11 paź 19:36
ABC:
no tu są dwie metryki jedna w R3 druga w R2 , zapewne należy domniemywać że standardowe skoro
nic o nich nie mówią, to pewnie trzeba z definicji Cauchy'ego coś rozpisać
11 paź 19:39
Aneyh: Raczej nie miałem jeszcze tej definicji. A co do tego co zrobiłem do tej pory, czy ma to sens
bez wykorzystania definicji metryki?
11 paź 19:45
ABC:
ma sens z definicji Heinego , ale nie wytłumaczyłeś się ze wszystkiego
11 paź 19:46
Adamm:
fajnie że się starają ale trochę nudne to zadanie
12 paź 04:10