Indukcja matematyczna
Popo: Indukcja Matematyczna:
Udowodnij ,że od pewnej wartości liczby całkowite można zapisać wyłącznie za pomocą 5 i 7.
To min to 24.
Proszę o pomoc, jeżeli ktoś jest w stanie to wgle zrobić. Z góry dziękuję.
11 paź 16:04
a7: 25=5*5
26=7+7+7+5
27=7+5+5+5+5
28=7+7+7+7
29=7+7+5+5+5
30=5+5+5+5+5+5
31=7+7+7+5+5+5=21+20
32=25+7
33=26+7
......
dasz już radę?
11 paź 16:10
Jerzy:
Trudno dowodzić brednie. Np: 25 = 9 + 9 + 7 lub 3*8 + 1
11 paź 16:25
Popo: Jerzy, wszystko ok?
a7: to nie jest dowód indukcyjny
11 paź 16:50
a7: Popo, ale czy dobrze rozumiem, że w tym zadaniu chodzi o przedstawienie każdej liczby jako sumy
sióemek i piatek?
11 paź 16:55
Popo: W tym zadaniu chodzi o to żeby udowodnić z pomocą indukcji matematycznej, że jest takie
przedstawienie możliwe, np. rozbijając na przypadki
11 paź 16:57
Kładraty: Jerzy ma rację. W zadaniu jest "wyłącznie za pomocą", a jest to brednia. Gdyby było zapisane
"można zapisać przy pomocy sum cyfr 5 i 7" treść zadania byłaby poprawna.
11 paź 17:00
ite:
Polecenie "liczby całkowite można zapisać wyłącznie za pomocą 5 i 7" nie oznacza, że
przedstawienie jest możliwe jak piszesz, ale jest to jedyne możliwe przedstawienie.
Jerzy pokazał, że to nie jest prawda.
11 paź 17:03
ite: Popo, wszystko ok?
11 paź 17:07
Popo: Słowo wyłącznie oczywiście dot tego, że uzywamy tylko 5 i 7 a nie ze np 30 nie moge zapisac za
pomoca 6+..
Fakt, że polecenie mozna interp na dwa sposoby moze faktycznie budzic watpliwosci ale bez
przesady
3 osoba juz pisze taki sam komentarz i nadal nie jest oczywiste o co chodzi w poleceniu? smutne
11 paź 17:10
Popo: + moja 1 odpowiedz powinna rozwiazac wszystkie watpliwosci wiec nwm jaki jest tu problem
11 paź 17:14
Serce w rozterce : Popo skoro pisze wylacznie to chyba wiesz co to oznacza skoro jestes studentem(teraz) bo
za moich czasow indukcja bylaw 2 klasie liceum
Nie pisz wobec tego smutne tylko zapytaj sie swojego wykladowce jutro skoro nie rozumiesz .
Trzymaj sie i dbaj o siebie (w czasie pandemi)
11 paź 17:17
a7: nie wiem o co chodzi
jeśli chodzi o sumę piątek i siódemek to zauważamy cykliczność
25=5*5 32=5*5+7 37=5*5+2*7 44=5*5+3*7 ...... 51=.. 58=...
26=3*7+5 33=4*7+5 ..................
27=4*5+7 34=4*5+2*7.............
28=4*7 ..............
29=2*7+3*5 ......................
a jak to "przełożyć" na indukcję to dokładnie nie wiem
11 paź 17:18
a7: i trochę kulturki Popo!
11 paź 17:18
Popo: Może faktycznie przesadziłem. Uznałem jednak, że to oczywiste, iż taka interpretacja zadania
jest zła. Mimo wszystko faktycznie zachowałem się nieodpowiednio dlatego przepraszam Jerzy.
11 paź 17:20
Popo: No i wsm każdego kto poczuł się urażony
11 paź 17:22
Jerzy:
Ja się nie obraziłem,ale pamiętaj,że matematyka,to nauka ścisła i wymaga ścisłych sformułowań.
11 paź 18:46
ABC:
to co rozpisać ten dowód indukcyjny?
11 paź 19:37
a7: tak
11 paź 19:38
ABC:
ja bym rozważył dwa przypadki w kroku indukcyjnym:
1) jeżeli w sumie dla liczby n występują przynajmniej dwie siódemki , to zabieramy te dwie
siódemki i dodajemy trzy piątki, uzyskując n+1
2) jeżeli występowała co najwyżej jedna siódemka, to musiały być przynajmniej 4 piątki (bo
5+5+5+7=22 za mało)
wtedy zabieramy te cztery piątki i dokładamy 3 siódemki i mamy n+1 znowu
11 paź 19:44
a7: czy możesz wyjaśnić?
11 paź 19:53
ABC:
a napisałem tak żeby wszystko było jasne, tak mi się przynajmniej wydawało
11 paź 19:54
a7: ok, to ja nie wnikam
11 paź 19:58