Zbieżność, ciągłość, ciągła pochodna - szereg potęgowy
PytanieDo: Czy funkcja jest dobrze określona, ciągła oraz ma ciągłą pochodną?
Według moich szacowań, szereg potęgowy nie jest zbieżny jednostajnie ani niemal jednostajnie,
jednak jest zbieżny punktowo ze względu na kryterium porównawcze/asymptotyczne podobieństwo
Do różniczkowalności szeregu brakuje jednostajnej zbieżności szeregu pochodnych.
| | nx | | n5−nx2 | |
( |
| )'= |
| |
| | x2+n4 | | x2+n4)2 | |
| | n5−nx2 | | 1 | |
Przy x→0+ lim |
| = |
| |
| | (x2+n4)2 | | n3 | |
| | n5−nx2 | |
Przy x→∞ lim |
| = ∞ |
| | (x2+n4)2 | |
Powinienem wykazać supremum, jednak mam z tym problem i poprosiłbym o pomoc w dowodzie.
Badając również szereg na przedziale x∊(a,5a), a∊(0,
∞):
| n5−nx2 | | n5−n25a2 | |
| ≥ |
| |
| (x2+n4)2 | | (25a2+n4)2 | |
Brak zbieżności jednostajnej bądź niemal jednostajnej szeregu pochodnych − brak
różniczkowalności − brak ciągłej pochodnej.
Czy prawidłowo rozumuję?