matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.3.2019
Zadania
Odp.
0
Jerzy:
Jakie warunki musi spełniać czworoscian (nie foremny) żeby istniała kula styczna do wszystkich jego krawędzi?
1
Ola:
Danych jest 48 zdań logicznych o numerach od 1 do 48. Zdanie numer k jest następujące: Co najmniej k spośród tych zdań jest fałszywych.
3
anonimus:
Witam mam bardzo ważne pytanie jak rozróżnić te wzory z kombinatoryki żeby wiedzieć kiedy użyć którego w zadaniu?
0
Jerzy:
Znaleźć sumę długości krawędzi czworościanu wiedząc, że istnieje kula styczna do wszystkich jego krawędzi oraz długości pewnych jego krawędzi skośnych to 3 i 5.
2
Jerzy:
równość f(1/(1−x)) +2f((x−1) /x)=3x
2
Zrospaczony:
Co to jest współczynnik wiadacy wielomianu? Mam taką nazwę w peceniu zadania i nie mogę nigdzie znaleźć o jaki współczynnik chodzi
0
Tomek:
Co to jest najmniejsze sigma−ciało podzbiorów Ω ?
1
Maciej:
|1−3x| >= 2x − 10
5
Sulej-Kowalska:
Opisać metodę badania ekstremów lokalnych funkcji rzeczywistych jednej zmiennej i zbadać istnenie oraz rodzaj ekstremów lokalnych funkcji
1
Sonik:
Dana jest funkcja Tornqvista f drugiego rodzaju (dobra wyżeszgo rzędu)
x − 1
f(x)=
, x≥1
x + 2
a) wyznaczyć asymptotę ukośną funkcji f
7
bagg:
Punkt A(−2,5) jest wierzchołkiem Δ równobocznego ABC, a punkt S(4,11) jest środkiem okręgu wpisanego w ten Δ oblicz współrzędne punktów B i C
2
Franek:
Witajcie, jak wyznaczyć element pochłaniający w takim przypadku?
3
Konrad:
Mógłby ktoś wyjaśnić w jaki sposób rozkłada się pierwiastki ujemne tego typu:
1
Franek:
Witajcie, pomoglibyście w tym zadaniu?
2
bagg:
Rozwiąż nierównośc |2x−|1−3x||≤4
3
helmans:
Jak obliczyć całke :
1
Konrad:
750
432
Pierwiastek 3 stopnia z
+ pierwiastek 3 stopnia z
− pierwiastek 3 stopnia
−6
−2
−320
z
−5
Przepraszam za zapis ale nie wiedziałem jak tu wklepać pierwiastki i ułamki jednocześnie.
4
asd:
Uzasadnij,że jeżeli a+b=1 i a
2
+b
2
=7,to a
4
+b
4
=31 Dlaczego można podnieść obustronnie do kwadratu a+b=1,skoro nie ma założenia,że a>0,b>0?
10
bagg:
Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego an jest równa 5, a suma
1
kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 6
. Wyznacz iloraz tego ciągu.
4
4
bagg:
2
1
Wyznacz styczną do wykresu funkcji f(x)=
x
4
+
x
3
−21 w punkcie x
o
=1
3
2
1
XYZ:
Jak sprawdzić czy dama liczba jest wymierna. Np 1,253333333 1,48(54)
7
marcin:
Kilku kolegów postanowiło skopać działkę. Gdyby wszyscy zaczęli pracować jednocześnie, to skopaliby działkę w czasie 6 godzin.
19
xxx:
:::rysunek:::
4
metody:(:
Oszacuj wielkość błędu obcięcia przy wyznaczaniu przybliżonej wartościln(z) poprzez sumowanie n wyrazów rozwinięcia w szereg Taylora wokół z
0
= 1. Ile wyrazów należy
31
PYTANIE:
6latku
nie chcę być złośliwy, ale czy ty każde zadanie dajesz na forum? Może nie porywajmy się za coś co jest poza naszymi możliwościami
5
x:
Metodą indukcji matematycznej udowodnij że 2+3
n
>2
n
+1 no i problem mam jak to udowodnić dla n+1, wprost czy nie−wprost? I jak dokładnie, bo nie mam
1
Frudo:
Witam. Mam pytanko jaka jest dziedzina w tym zadanku? f(x)=
1
x
3
+2e
x
−4lnx+
√
x
14
Voler:
F(x) = 4/ x
2
+2x+2 x0=−1 Prosze o pomoc w tym zadaniu. Z gory dziekuje
18
zad:
Dziedziną funkcji f(x) jest <−4;1>\{−1} Trzeba określić dziedzinę g(x)=f(x+13), wiem, że jest to przesunięcie o wektor u=[−13;0]
5
zad:
Ze zbioru liczb: {1,2,4,5,7} losujemy dwie liczby. Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że obie liczby będą parzyste?
9
Konrad:
√
50
−
√
3
√
24
+ 2
√
32
20
Zrospaczony:
Na okręgu o promieniu 5 są punkty A, B, C. Długosc AC wynoci 6 a długosc BC 8. Oblicz długość AB
1
Fede:
Na wykresie przedstawiono zależność prędkości od czasu dla pewnego pojazdu poruszającego się na prostym odcinku drogi.
12
Voler:
Suma wszystkich krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 16. Jaka najwieksza objetosc moze miec ten graniastoslup?