Dana jest funkcja Tornqvista f drugiego rodzaju (dobra wyżeszgo rzędu)
Sonik: Dana jest funkcja Tornqvista f drugiego rodzaju (dobra wyżeszgo rzędu)
a) wyznaczyć asymptotę ukośną funkcji f
b) zbadać monotoniczność funkcji f w przedziale (1,+
∞)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zdania. Za wszelką pomoc będę wdzięczna
1 mar 20:00
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | x+2 − 3 | | 3 | |
f(x) = |
| = 1 − |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
co powinno mocno ułatwia wyznaczanie asymptoty ukośnej
jak i określenia samej monotoniczności funkcji
1 mar 20:24
Oli: f(x)=4(x−1)/x+2 , x≥1
16 lip 09:56
,/,,,/k: f(x)=2(x−1)x+3,x≥1
.
30 cze 10:44
s: f(x)=2(x−1)/x+3,x≥1
30 cze 10:45
angela:
13 lip 10:32