suma
bagg: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego an jest równa 5, a suma
| | 1 | |
kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 6 |
| . Wyznacz iloraz tego ciągu. |
| | 4 | |
| | a1 | |
Czy mogę użyc wzoru S= |
| |
| | 1−q | |
1 mar 17:13
1 mar 17:40
janek191:
1 mar 17:44
1 mar 17:44
janek191:
ok
1 mar 17:45
6latek: Ze wedlug Pana
Janek191 jest dobrze

byloby zle
1 mar 17:46
bagg: | | a1 | |
a skąd wiem czy moge użyc tego , że S= |
| gdy nie znam |q|<1  ? |
| | 1−q | |
1 mar 17:51
Mila:
a
1,a
2,.... − c. g
iloraz a
n−q
a
1, a
2, a
32, ......
a
22=(a
1*q)
2=a
12*q
2
iloraz ciągu− q
2
| 52*(1−q)2 | | 25 | |
| = |
| |
| (1−q)*(1+q) | | 4 | |
| 25*(1−q) | | 25 | | 1−q) | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| (1+q) | | 4 | | 1+q | | 4 | |
============
1 mar 17:52
janek191:
(an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym o skończonej sumie, więc I q I < 1
1 mar 17:53
Mila:
Z treści wiadomo, że zsumowano wszystkie wyrazy c.g to musiał być spełniony warunek |q|<1
1 mar 17:54
bagg: dziękuje wam
1 mar 17:56