Trapez
6latek: Trzy boki trapezu maja takie same dlugosci a jedna z przekatnych tworzy z ramieniem trapezu
kąt 120o
Oblicz katy tego trapezu
1 mar 14:07
6latek: Jak to w ogole narysowac?
1 mar 14:10
Jerzy:

α = 120
0
1 mar 14:15
wredulus_pospolitus:

Rozpatrzmy dwa przypadki:
1) Jedno z ramion i obie podstawy są równej długości ... ale wtedy i drugie ramie musi być
równe i musi to być kwadrat ... ale wtedy przekątna nie jest pod kątem 120
o do ramienia
2) Jedna podstawa i oba ramiona są tej samej długości
Rysunek
o kątach β wiemy z faktu, że mamy tam trójkąty równoramienne
o kącie γ także wiemy ze względu na trójkąt równoramienny (bo trapez równoramienny)
z podobieństwa trójkątów wiemy, że β = γ
stąd wyznaczamy kąty
1 mar 14:15
xxx:
1 mar 14:16
wredulus_pospolitus:
1) poprawka −−− może być romb

Więc w sumie można by było ten przypadek także rozpatrzeć (chyba że zakładamy, że skoro w
treści zadania pisze o trzech, to czwarty nie może być równy pozostałym)
1 mar 14:17
6latek: Dziekuje wszystkim

czyli bedzie to trapez rownoramienny .
Wiec bedziemy mogli tez skorzystac z tw . o dwoch prostych rownoleglych przecietych sieczna .
Pomysle o tym po obiedzie

Witaj
Blee
1 mar 14:22
Eta:

Trapez sklejony z trzech trójkątów równobocznych
1 mar 14:25
wredulus_pospolitus:
poprawka do poprawki (1)
ale nawet jak uwzględnimy romb to wyjdzie na sprzeczność, bo kąt pomiędzy przekątną a ramieniem
MUSI być mniejszy niż 90o (bo będzie tam trójkąt równoramienny)
1 mar 14:25
wredulus_pospolitus: 'Witaj
1 mar 14:26
Jerzy:
Eta ,ten rysunek, to nie do tego zadania
1 mar 14:27
6latek: Odpowiedz jest taka
40,40 140 140
1 mar 15:14
6latek: Nic nie wymysle .Wychodzi mi 60,60,12,120.Ale to tak nie moze byc bo z rysunku xxx wychodzi z
ew jednym Δ byloby wiecej ni 180o
1 mar 16:06
wredulus_pospolitus:
(patrz mój rysunek)
3β + 120 = 180 −> 3β = 60 −> β = 20o
wiuęc masz kąty:
2β , 120+β, 120+β, 2β
czyli:
40, 140, 140, 40
koooniec
1 mar 16:32
6latek: Dlaczego nie zauwazam tak oczywistych rzeczy

dziekuje
1 mar 16:37
Eta:

2α+120
o+α=180
o ⇒
α=20
o
to kąty mają miary : 40
o,40
o,140
o,140
o
================
1 mar 16:43
6latek: Dziekuje
Eta 
Czyli wniosek . W trapezie rownoramiemyn przekatna jest dwusieczna kąta przy podstawie .
To co napisal
wreduluspospolitus
1 mar 17:10
Eta:

Nie jest tak w każdym trapezie równoramiennym
tylko w takim gdy ramiona i podstawa są tej samej długości ( patrz rysunki wyżej
1 mar 19:12
6latek: dziekuje za poprawke
1 mar 19:15
1 mar 22:14