Zadanie z pierwiastkami
Konrad: √50 − √3√24 + 2√32
1 mar 10:15
Jerzy:
= 5√2 + √3*√2*√3*√4 + 8√2 = 5√2 − 6√2 + 8√2 = 7√2
1 mar 10:19
Konrad: Mógłby ktoś dokładniej wytłumaczyć rozkład tych środkowych pierwiastków?
1 mar 10:26
Jerzy:
Prościej: √3*√24 = √72 = √2*36 = 6√2
1 mar 10:27
Konrad: dlaczego nie mogę zrobić tak z tymi środkowymi: √3 x √4x6 = √3 x 2√6 = 2√18 ?
1 mar 10:28
Jerzy:
Możesz, i dalej... 2√18 = 2√2*9 = 6√2
1 mar 10:31
ICSP: Rozkładasz liczbę pod pierwiastkiem na czynniki i wykładniki dzielisz na 2.
Tutaj nie ma żadnej filozofii:
32 = 2 * 2 * 2 * 2 * 2 = 25
√32 = 25/2 = 22 + 1/2 = 22 * 21/2 = 4√2
1 mar 10:33
Jerzy:
W szkole uczą tak:
√32 = √2*16 = √2*√16 = √2*4 = 4√2
1 mar 10:41
ICSP: Czyli zakładają, że uczeń zna kwadraty kilku początkowych liczb naturalnych.
Troszkę ryzykowne podejście.
1 mar 10:45
Jerzy:
Zakładają,że już w trzeciej klasie szkoły podstawowej zna tabliczkę mnozenia w zakresie 100
i tą wiedzę wykorzystuje przy niektórch pierwiastkach, do √100 włacznie
1 mar 10:53