2 | 1 | |||
Wyznacz styczną do wykresu funkcji f(x)= | x4+ | x3−21 w punkcie xo=1 | ||
3 | 2 |
25 | ||
y= | x−24 dobrze? | |
6 |
| |||||||||||||||||||||||
limx→1 | = | ||||||||||||||||||||||
x−1 |
1 | 4x4+3x3−126+119 | ||
limx→1 | |||
6 | x−1 |
1 | 4x4+3x3−7 | ||
limx→1 | |||
6 | x−1 |
1 | (x−1)(4x3+7x2+7x+7) | ||
limx→1 | = | ||
6 | x−1 |
1 | |
limx→1(4x3+7x2+7x+7)= | |
6 |
25 | |
6 |
119 | 25 | |||
y+ | = | (x−1) | ||
6 | 6 |
25 | 25 | 119 | ||||
y= | x− | − | ||||
6 | 6 | 6 |
25 | ||
y= | x−24 | |
6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |