pp
zad: Ze zbioru liczb: {1,2,4,5,7} losujemy dwie liczby. Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że
obie liczby będą parzyste?
Czy odp to 4/25 czy 1/10?
1 mar 11:45
ford:
1/10
1 mar 11:48
1 mar 11:49
Jerzy:
Kluczowe pytanie, czy losujemy ze zwracaniem, bo wtedy odpowiedź jest jeszcze inna.
1 mar 11:53
1 mar 17:51
Mila:
1) Losowanie jednocześnie dwóch liczb− rozwiązanie 17:51
2) Losowanie bez zwracania kolejno dwóch liczb
|Ω|=5*4
A− wylosowano dwie liczby parzyste
|A|=2*1
3) Losowanie dwóch liczb ze zwracaniem:
|Ω|=5*5
|A|=2*2
1 mar 18:01