Okrąg opisany na trójkącie
Zrospaczony: Na okręgu o promieniu 5 są punkty A, B, C. Długosc AC wynoci 6 a długosc BC 8. Oblicz długość
AB
1 mar 10:04
Zrospaczony: Próbowałem liczyć z pol ale nie wychodzi
1 mar 11:33
Jerzy:
Musisz zauważyć,że ten trójkąt jest prostokątny, a zatem przeciwprostokątna jest średnicą tego
okręgu.
1 mar 11:36
Zrospaczony: Ale dlaczego? Jak chcesz to udowodnić
1 mar 11:47
Jerzy:
Nie ma tutaj nic do udowadniania. Spostrzegam tylko ,że: trójkąt o bokach 6,8,10 jest
prostokątny.
62 + 82 = 102
1 mar 11:51
6latek: AB= √62+82= licz
1 mar 11:52
Zrospaczony: Ehh ale to nie jest wtedy rozwiązanie zadania. Może mieć równie dobrze jeszcze inną możliwość
gdzie ten trójkąt jest ostrokątny lub rozwartokątny. Jak udowodnić że takowych nie ma?
1 mar 11:54
Zrospaczony: Mam na myśli trójkąt o bokach 6 i 8 i 3 dowolnym boku
1 mar 11:54
Eta:

Z tw. cosinusów
x
2=6
2+8
2−2*6*8*cosα i x
2=5
2+5
2−2*5*5*cos(2α) i cos2α= 2cos
2α−1
porównując stronami otrzymasz:
100cos
2α−96cosα=0 ⇒ cosα=0 v cosα= 0,96
to dla cosα=0 ⇒
α=90
o −− trójkąt prostokątny (1 rys
1) |AB|=10 ( ΔABC prostokątny
2) dla cosα= 0,96 sinα= +
√1−0,962 = 0,28
z tw. sinusów
Odp: |AB|=10 lub |AB|=2,8
======================
1 mar 11:55
Jerzy:
Tylko wtedy promień okręgu opisanego nie będzie równy 5. To jest typowe zadanie na
spostrzegawczość.
1 mar 11:57
Jerzy:
No, tego drugiego rozwiązania raczej bym nie spostrzegł
1 mar 11:59
Zrospaczony: Dziękuję bardzo Eta
1 mar 11:59
Zrospaczony: Jerzy nie ma zadań z matematyki na spostrzegawczość... Punkty dostajesz za zapisanie
rozwiązania pełnego a nie zauważenia że trójkąt prostokątny spełnia warunki zadania. Wtedy z 7
punktów możesz dostać 1 nawet jeżeli jest to dobre rozwiązanie l
1 mar 12:00
Eta:
1 mar 12:02
Eta:
"spostrzegawczość" jest bardzo przydatna przy łapaniu pcheł
1 mar 12:03
Jerzy:
Bardziej wskazany jest "pośpiech"

, ale tutaj mnie zawiódł
1 mar 12:06
Eta:
Hej
Jerzy zjedz ........
1 mar 12:07
Jerzy:
Dziękuję
1 mar 12:08
6latek: Zrospaczony i tu sie mylisz
Jest wiele zadan gdzie nalezy zauwazyc pewna prawidlowosc i czy pewien wzor .
1 mar 12:44
Zrospaczony: 6latek ale taka prawidłowości jest np podobieństwo jakichś wielokatów, i bez tego nie zrobisz
zadania. Natomiast nigdy zauważenie pasującego do warunków zadania rozwiązania, jak w tym
przypadku
1 mar 12:47
Eta:
Zrospaczony masz 100% racji !
1 mar 12:52