ee
zad: Dziedziną funkcji f(x) jest <−4;1>\{−1}
Trzeba określić dziedzinę g(x)=f(x+13), wiem, że jest to przesunięcie o wektor u=[−13;0]
i odp zapewne to <−17;−12>\{−14}
Tylko jakoś na oko tego nie widzę skoro mam f(x+13) to wydaje się, że to jednak będzie bardziej
po prawej stronie nowy wykres niż po lewej. Macie jakąś metodę, żeby to lepiej
zobaczyć/zrozumieć?
1 mar 12:00
Eta:
Przesunięcie w lewo o 13 jednostek
to i dziedzina ( przesunięta w lewo o 13 jednostek
zatem Dg= <−7−13, 1−13> = <−17, −12>
1 mar 12:06
Eta:
Wrzucił zadanie i zabrał "zad" rozwiązanie ma daleko ..... w "zadzie"
1 mar 12:31
zad: Czemu tak uważasz? Podałem całe zadanie, które miałem na myśli
1 mar 12:41
Jerzy:
Jest w języku polskim takie jedno ładne słowo.
1 mar 12:43
Eta:
1 mar 12:45
zad: "wiem, że jest to przesunięcie o wektor u=[−13;0]
i odp zapewne to <−17;−12>\{−14}"
Po za tym podałem moje rozwiązanie i dalej nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie.
1 mar 12:47
Eta:
co oznacza .....\ {−14}" ?
1 mar 12:51
zad: inaczej zapisane dziedzina to <−17;−14) U (−14;−12>
1 mar 12:54
Eta:
Achh .. nie zauważyłam ,że w Df jest .... /{−1}
Odp: Dg=<−7−13, 1−13> /{−1−13} = .......
1 mar 12:55
zad: Ogólnie rozumiem zamysł tego, że trzeba tak przesunąć napisałem nawet " o wektor u=[−13;0]"
Tylko, że na oko jakbym miał robić to gdyby mz było np w x=−3, a ja mam mieć nowy wykres
f(x+13) to wydaje się jakby to miejsce zerowe było wtedy w x=10 a jednak skoro wektor u=[−13,0]
to będzie w x=−3−13=−16 i nie widzę tego na logikę tylko jako czysty wzór który muszę stosować
1 mar 13:00
Jerzy:
A skąd ci przyszo do głowy,że miejscem zerowym tej funkcji jest: x = 10 ?
1 mar 13:02
zad: czysto hipotetycznie poza zadaniem
1 mar 13:06
Eta:

y=x+3 x
o= −3
g= f(x+5) u=[−5,0]
g(x)= (x+5)+3
g(x)=x+8 x
o= −8 = −3−5
1 mar 13:07
Jerzy:
To wtedy funkcja f(x + 13) będzie miała miejsce zerowe w punkcie: x = 10 − 13 = − 3
1 mar 13:08
zad: i wszystko stało się jasne dziękuje
1 mar 13:08
Jerzy:
Eta , a co ma do tego funkcja y = x + 3 ?
1 mar 13:09
Eta:
Dałam inny przykład !
1 mar 13:12
Jerzy:
I jak widać, chyba załapał.
1 mar 13:13