Oblicz całke
helmans: Jak obliczyć całke :
∫x/(cosx)2dx ?
1 mar 18:08
Mariusz:
Zacząć przez części skończyć podstawieniem
1 mar 18:12
Jack:
poprzez części:
| |
|u'=1 v = tgx|
... = x * tgx − ∫ tgx dx = ?
| | 1 | |
całka z |
| wynosi tgx bo : |
| | cos2x | |
| | sinx | | cos2x+sin2x | | 1 | |
Ok, więc pochodna (tgx)' = ( |
| )' = |
| = |
| |
| | cosx | | cos2x | | cos2x | |
całke z tangensa chyba wiesz... ?
1 mar 18:18
Mariusz:
Całkę z tangensa już przez części raczej nie policzy dlatego napisałem skończyć podstawieniem
przy czym podstawienie t=cos(x) będzie odrobinę wygodniejsze w użyciu niż t=tg(x)
1 mar 19:00