metody obliczeniwoe
metody:(: Oszacuj wielkość błędu obcięcia przy wyznaczaniu przybliżonej wartościln(z) poprzez sumowanie
n wyrazów rozwinięcia w szereg Taylora wokół z0 = 1. Ile wyrazów należy
zsumować, aby otrzymać błąd bezwzględny logarytmu nie większy niż 10−8, dla z = 2?
Może ktoś mi pomóc w tym zadaniu? Nie potrafie ruszyć.
1 mar 13:41
ABC:
gdybyś próbował ln(1+z) bezpośrednio z Taylora to wolnoooooooooo zbiega

ale można policzyć ln 0.5= −ln 2 wtedy mniej wyrazów trzeba brać
1 mar 14:04
Adamm:
| | (−1)n+1 | |
ln(z) = ∑n=1 |
| (z−1)n |
| | n | |
jest to szereg naprzemienny Leibniza, błąd można łatwo oszacować
| | (−1)k+1 | | 1 | |
|ln2−∑k=1n |
| | ≤ |
| |
| | k | | n+1 | |
wystarczy wziąć n = 10
8−1 wyrazów
1 mar 15:10
Adamm:
'wystarczy'
1 mar 15:16
metody:(: a skąd to wziąłeś? Bo szczerze powiedziawszy nie wiem co do czego

Całki i szeregi miałem
ponad rok temu.
A gdzie jest to oszacowanie wielkości błędu.
1 mar 17:26