Zadanie optymalizacyjne
Voler: Suma wszystkich krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 16.
Jaka najwieksza objetosc moze miec ten graniastoslup?
Bardzo bym prosil o pomoc z tym zadaniem.
1 mar 08:19
ICSP: a − krawędź podstawy
H − wysokość
8a + 4H = 16 → 2a + H = 4
V = a2 * H = a2(4 − 2a)
szukasz maksimum dla 0 <a < 2
1 mar 08:24
Voler: Okej a moglbys dokonczyc to zadanie zebym mogl sie upewnic czy dobrze zrobilem?
1 mar 09:26
Jerzy:
Pokaż jak zrobiłeś.
1 mar 09:41
Voler: Obliczylem pochodna z V(a) = 8a−6a2 chcialem zrobic delta ale pierwiastek z delty wyszedl
√88
Wiec wylaczylem a przed nawias a(8−6a) z tego a wyszlo mi 4/3 potem postawilem do wzoru na h
H wyszlo rowniez 4/3 i z tego obliczylem objetosc
1 mar 10:05
Jerzy:
No i dobrze , bo tą bryłą jest sześcian.
1 mar 10:12
Voler: Okej dzieki
1 mar 10:13
ICSP: Ten √Δ mnie zaintrygował.
Podzielisz się obliczeniami ?
1 mar 10:29
ford:
Ja powiem Ci ICSP skąd mu to wyszło:
Δ = 82−4*(−6)*0 = 64−4*(−6) = 64+24 = 88, czyli √Δ = √88
1 mar 11:52
ite:
Żeby ominąć ryzykowne mnożenie przez zero, można skorzystać z nierówności między średnimi
arytmetyczną i geometryczną.
a,b,c >0 krawędzie graniastosłupa
4a+4b+4c=16 → a+b+c=4
| | 4 | |
Największa możliwa objętość graniastosłupa wyniesie ( |
| )3, dla a=b=c ← sześcian. |
| | 3 | |
1 mar 12:12
Jerzy:
A co to naczy "ryzykowne mnożenia przez zero" ? Na czym polega to ryzyko ?
Co wiecej , liczenie wyróżnika w tym zadaniu jest absurdalne.
1 mar 12:15
Eta:
Bez "kombinowania"

Jak podał
ICSP
V
'(a)=−6a
2+8a i a∊(0,2)
V
'(a)=0 ⇒ a(3a−4)=0 ⇒ a= 4/3
badaj znak pochodnej..........
a
max= 4/3 to H
max=.... = 4/3
takim graniastosłupem jest sześcian o boku długości 4/3
1 mar 12:27
Eta:
i jeszcze oblicz
Vmax=(4/3)3=...........
1 mar 12:28