Opisać metodę badania ekstremów lokalnych funkcji rzeczywistych jednej zmiennej
Sulej-Kowalska: Opisać metodę badania ekstremów lokalnych funkcji rzeczywistych jednej zmiennej
i zbadać istnenie oraz rodzaj ekstremów lokalnych funkcji
f(x)= x
3 − 48x − 2
Czy f posiada punkty przecięcia?
Pomoże mi ktoś? Za wszelką pomoc z góry dziękuję
1 mar 20:06
wredulus_pospolitus:
Ale że w czym mamy Ci pomóc? W OPISANIU metody ?
Czy w jej zastosowaniu ?
1 mar 20:23
ICSP: f'(x) = 0 ⇒ x = 4 v x = − 4
funkcja rośnie do i dla x = −4 osiąga maksimum lokalne równe f(−4). Następnie zaczyna maleć i
w konsekwencji dla x = 4 osiąga minimum lokalne równe f(4).
Brak punktów przegięcia.
1 mar 20:23
wredulus_pospolitus:
ICPS ... nie ma?
A f'' = 6x i f''' = 6 −> x = 0 punkt przegięcia
1 mar 20:34
wredulus_pospolitus:
Do autorki −−− w wielomianach nieparzystego stopnia zazwyczaj mamy przynajmniej jeden punkt
przegięcia (nie zawsze ... ale przeważnie)
1 mar 20:37
wredulus_pospolitus:
Albo jak wolisz (chociaż tego pewnie nie zapamiętasz).
Jeżeli funkcja jest różniczkowalna na [a,b]
oraz dla x = a posiada ona minimum (maksimum)
a dla x = b posiada ona maksimum (minimum)
to istnieje taki punkt c ∊ (a,b), że dla x = c będzie punkt przegięcia
1 mar 20:39