uzasadnij
asd: Uzasadnij,że jeżeli a+b=1 i a2+b2=7,to a4+b4=31
Dlaczego można podnieść obustronnie do kwadratu a+b=1,skoro nie ma założenia,że a>0,b>0?
Dlatego,że skoro to jest >0,to tym bardziej kwadrat tych liczb bedzie >0?
1 mar 17:21
jc: Jeśli x=y, to x2=y2.
Ogólniej: jesli x=y, to f(x)=f(y).
Taka natura symbolu "=".
1 mar 17:29
janek191:
a + b > 0
a + b = 1 ⇒ (a + b)2 = 1 ⇒ a2 + 2 a*b + b2 = 1 ⇒ 2a*b = 1 − (a2 + b2) =
= 1 − 7 = − 6
a*b = − 3
(a2 + b2)2 = a4 + 2 a2*b2 + b4 ⇒ a4 + b4 = (a2 + b2)2 −2 a2*b2 =
= 72 − 2*(−3)*(−3) = 49 − 18 = 31
1 mar 17:30
Mariusz:
... ale implikacja odwrotna nie jest już prawdziwa
1 mar 17:37
PW: Dla ścisłości, żeby rozwiać wątpliwości asd. Jedna z liczb występujących w zadaniu
musi być ujemna, zaś druga dodatnia.
Gdyby obie były dodatnie i a+b = 1, to obie musiałyby być z przedziału [0, 1]. Dla liczb z tego
przedziału nie jest możliwe by a2+b2=7.
1 mar 19:29