matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.4.2021
Zadania
Odp.
4
Siemka:
Można to pomnożyć na krzyż i znaleźć miejsca zerowe? Bo w zadaniu mnożą to przez x−2 a ja myślałem, że szybciej jest na krzyż.
8
bmw:
na okręfu o promieniu obrano łuk abc o długości 30π, obliczyć miarę kąta abc. Wyszło mi 30 stopni czy to dobrze?
3
sajmon:
Rzucamy siedem razy symetryczną sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że pojawią się wszystkie liczby oczek.
5
anna:
w trójkącie ABC punkt E należy do boku AC oraz EC : AE = 1 : 3 natomiast punkt F jest środkiem odcinka odcinka BC Proste prostopadłe do podstawy AB i przechodzące odpowiednio
7
x=4−x, i y=y
podstawiamy do wzoru funkcji:
1
misio:
Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych, w których zapisie występują trzy różne cyfry nieparzyste i dwie różne cyfry parzyste
14
kun:
Dane są współrzędne wierzchołków A(−3,−2) i C(2,8) trapezu ABCD. Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy
2
aniulkaa:
Macierz przejścia od bazy B do bazy B' = ([4,7], [9,7]) jest równa [1 4] pod tym ma być [2 1].
3
Klara:
ciag a,b,c,d geometryczny. ciag (a−2, b−3, c−9, d−25) jest arytmetyczny i suma jego dwóch pierwszych wyrazów jest równa trzeciemu. Oblicz a, b, c, d.
7
anna:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, która zawiera krawędź podstawy oraz przechodzi przez środek przeciwległej krawędzi bocznej (zobacz rysunek).
4
Avex:
Rozwiąż równanie
3
TeresaBB:
Proszę o pomoc
6
jesieniara:
Granica ciągu?
5
Dżul :
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= sinx+cos: a) zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej b) wyznacz zbiór wartości funkcji f
1
xyz :
Promień okręgu wpisanego w romb o kącie 60 stopni jest równy
√
3
. Oblicz przekątne, pole rombu, obwód rombu, bok rombu.
1
Jam:
Rzucamy trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami. prawdopodobieństwo tego, że przynajmniej na jednej kostce wypadnie jedynka, jeżeli wiadomo, że na każdej kostce wypadła inna liczba oczek?
2
Jam:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego: −
√
2
+1 − 1/
√
2
+ 1/4 − ... jest równa? wiem, że mam skorzystać z wzoru na nieskończoną sumę ciągu, ale nie wychodzi mi wynik. Odpowiedź to:
9
anna:
|−a|
Jeżeli a jest liczbą dodatnią i b =
* a
3
to
a
6
pankracy:
Oblicz granicę ciągu:
10
cbradio19:
Rozwiąż nierówność:
3
buba:
Wyznacz punkty wspólne hiperboli 𝑦 =4/x i paraboli y=x
2
+x+2
1
anonim123:
Witam. Mam pytanie gdzie mogę znaleźć zadania na poziomie studiów z algebry liniowej z wektorów, bo
3
mis:
Dany jest trójkąt ABC. Na półprostej AB wyznaczamy punkt A1, taki że |AA1| = 4|AB|, na półprostej BC wyznaczamy punkt B1, taki że |BB1| = 3|BC|, na półprostej CA
15
Filip:
czesc wreduluspospolitus.