ciągi
Klara: ciag a,b,c,d geometryczny. ciag (a−2, b−3, c−9, d−25) jest arytmetyczny i suma jego dwóch
pierwszych wyrazów jest równa trzeciemu. Oblicz a, b, c, d.
9 kwi 15:12
wredulus_pospolitus:
suma dwóch pierwszych ciągu arytmetycznego jest równa trzeciemu
9 kwi 16:06
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak to:
(c−9) = (b−3) + (a−2) oraz r = a−2
więc także: (b−3) = (a−2) + (a−2) −−−> b = 2a − 1 −−−> c = 3a + 3
z ciągu geom.
b2 = a*c −−−> (2a−1)2 = 3a2 + 3a
i wychodzą nie do końca ładne liczby
9 kwi 16:08
chichi:
To samo mi wychodzi więc nie ma błędu raczej, może autor się pomylił
9 kwi 16:14