Dowód planitetria
mis: Dany jest trójkąt ABC. Na półprostej AB wyznaczamy punkt A1, taki że |AA1| =
4|AB|, na półprostej BC wyznaczamy punkt B1, taki że |BB1| = 3|BC|, na półprostej CA
wyznaczamy punkt C1, taki że |CC1| = 2|CA|. Uzasadnij, że pole trójkąta A1B1C1 jest 18 razy
większe od pola trójkąta ABC.
próbowałem szukać jakiś wspólnych wysokości ale chyba nici z tego, prosiłbym pomoc
9 kwi 07:49
Sampas :

| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABC= |
| absinγ= |
| acsinβ= |
| bcsinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
∡B1CC1=180−γ
| | 1 | | 1 | |
PB1CC1= |
| 4a*2b*sin(180−γ)= |
| absinγ*8=8PABC |
| | 2 | | 2 | |
i analogicznie z kolejnymi trójkątami, tylko mi wychodzi P
A1B1C1=36P{ABC}
9 kwi 08:57
a@b:

Na półprostej AB ( a u Ciebie na BA)
2P(ABC)=acsinα=bcsinβ=absinγ
2P
1=4bc sinβ=4
P
2P
2=4absinγ=4
P
2P
3=9acsinα=9
P
P(A
1B
1C
1)= 17P+P
P(A
1B
1C
1)=18P
================
9 kwi 11:15
mis: Dziękuję wszystkim za pomoc
9 kwi 13:19