Granica ciągu?
jesieniara: Granica ciągu?
| | 3n−2 | | −2 | |
lim n→∞ |
| = |
| = −1 |
| | 3n+2 | | 2 | |
tak ma wyjść? z góry dzięki za odpowiedź!
9 kwi 12:29
Chińska podróba 6-latka: nie , tak nie ma wyjść
prawidłowa odpowiedź to 1
9 kwi 12:30
jesieniara: dlaczego?
9 kwi 12:32
Jerzy:
Podziel licznik i mianownik przez 3n
9 kwi 12:48
jesieniara: no wydaje mi się że podzieliłem, coś jest źle?
9 kwi 12:59
Jerzy:
| | | | 1 − 0 | |
... = |
| = [ |
| ] = 1 |
| | | | 1 + 0 | |
9 kwi 13:02
Jerzy:
| | 2 | |
W liczniku maiało być 1 − |
| , ale to nic nie zmienia. |
| | 3n | |
9 kwi 13:03
HGH: Można przyjąć, że skoro n dąży do nieskonczonosci to przy wielkich liczbach, te −2 i 2 nie będą
miały znaczenia, więc tak naprawdę bedziemy mieli 3
n / 3
n czyli 1
11 kwi 00:43