Wyznacz punkty wspólne hiperboli 𝑦 =4/x i paraboli y=x^2+x+2
buba: Wyznacz punkty wspólne hiperboli 𝑦 =4/x i paraboli y=x2+x+2
Doszedłem do:
x3+x2+2x−4=0
z tego W(1)=0
i dalej nie wiem co zrobić.
9 kwi 10:02
chichi:
x
3+x
2+2x−4=(x−1)(
x2+2x+4) ← trójmian z tego nawiasu jest nierozkładalny, zatem mają
jeden punkt wspólny P=(1, 4)
9 kwi 10:18
buba: Super, dzięki bardzo
9 kwi 10:41
ICSP: Jeżeli wiesz, że W(1) = 0 to oznacza, że twój wielomian jest podzielny przez (x−1) [tw
Bézouta].
Możesz podzielić wielomian przez dwumian (x−1) dowolnym sposobem a następnie znaleźć pozostałe
pierwiastki (jeśli istnieją)
9 kwi 11:16