Symetryczne wykresy
Get it back:

Dane sa dwie funkcje y=f(x) oraz y
1=g(x) ,obie okreslone w tej samej dziedzinie D
Sformuluj warunek konieczny i dostateczny na to aby
a) wykresy tych funkcji były symetryczne wzgledem prostej o rownani y=k
b)wykresy tych funkcji byly symetryczne wzgledem prostej o rownaniu x=p
c) podaj wzor funkcji ktorej wykres jest symetryczny do wykresu funkcji o rownaniu y=x
2+x−3
1) wzgledem prostej y=3
2) wzgledem prostej x=2
jeśli będe miał a i b to co zrobie
9 kwi 20:04
Mila:

b)wykresy funkcji symetryczne względem prostej o równaniu x=p
1)
Symetria względem prostej x=p
P(x,y) − punkt płaszczyzny
P'(x',y') − punkt symetryczny do P względem prostej x=p
a) y'=y
S=(p,y) − środek odcinka PP'
2p=x+x' i 2y=y+y'
x'=2p−x i y'=y
2) symetria osiowa względem prostej x=2
y=x
2+x−3,
x=4−x, i y=y
podstawiamy do wzoru funkcji:
x=4−x',y'=y
y'=(4−x')
2+(4−x')−3
y=x
2−9x+17− wzór funkcji , której wykres jest symetryczny do wykresu f(x)=x
2+x−3
2)
Punkt a w podobny sposób rozwiąż,.
9 kwi 21:32
6latek: Bardzo dziekuje
9 kwi 21:35
6latek: Dobrej nocy wszystkim życze
9 kwi 22:54
chichi:
Halo. proszę nie kasować moich wpisów, co to ma znaczyć?
9 kwi 22:59
Mila:
Przepraszam,
chichi ale to była prywatna rozmowa. Twój tekst nie był matematyczny

Pozdrawiam.
9 kwi 23:03
chichi:
Prywatna rozmowa na forum publicznym, to brzmi co najmniej dziwnie, pozdrawiam Cię
Mila
9 kwi 23:06
Mila:
9 kwi 23:11
6latek:

Musimy rozpatrzyc symetrie wzgledm prostej y=k
Punkt P =(x,y) takie ma wspolrzedne
Punkt P' =(x',y') jest to punkt symetryczny do punktu P
Tutaj mamy x'=x
Srodek S odcinka PP' to S=(x,k)
2x=x+x' i 2k=y+y'
−x'=x−2x i −y'=y−2k
x'=x i
y'=2k−y
Symetria wzgledem prostej y=3 wiec k=3
Wzor funkcji y=x
2+x−3
x'=x
y'=6−y
Podstawiam do wzoru funkcji
y'=x'
2+x−3
6−y=x
2+x−3
−y=x
2+x−9
y=−x2−x+9
Sprawdz prosze
Milu potem czy dobrze .
10 kwi 10:43
Mila:
Dobrze
10 kwi 18:18
6latek: Dziękuje
Milu 
Pozdrawiam
Juz dzisiaj jest troche lepiej ,Pije herbatki
10 kwi 18:21
Mila:

super.
10 kwi 18:44