Oblicz prawdopodobienstwo ze pojawia sie wszystkie liczby oczek
sajmon: Rzucamy siedem razy symetryczną sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że pojawią się
wszystkie liczby oczek.
I zrobiłem w ten sposób, że wybieramy sobie jedno miejsce z siedmiu na którym bedzie jakas
fyfra od 1 do 6, a pozostałe miesjca będą na 6! sposobów. Czyli zdarzenie A=7x6x6! tylko ze to
jest zle ale nie wiem dlaczego. Ktoś mogłby pomóc?
Saizou :
Wyniku rzutów zapisujemy w ciąg (a, b, c, d, e, f, g)
|Ω| = 67
7
2
7*6
Wybieramy dwa rzuty, gdzie wypadnie ta sama liczba oczek na
=
= 21 sposobów.
2
Wybieramy "oczko", które zajmie wybrane miejsce. Możemy to zrobić na 6 sposobów.
Uzupełniamy resztę miejsc tak, aby "oczka" się nie powtarzały na 5! sposobów
Razem: 21*6*5!