Sin
Dżul : Funkcja f określona jest wzorem f(x)= sinx+cos: a) zapisz wzór tej funkcji w postaci
iloczynowej b) wyznacz zbiór wartości funkcji f
9 kwi 11:41
9 kwi 11:44
Get it back: f(x)= sinx+cosx
| | x+π/2−x) | | x−(π/2)−x) | | π | | π | |
f(x)= sinx+sin(π/2−x)= 2sin |
| *cos |
| = 2sin |
| *cosU{x− |
| })= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | |
2* |
| *cos(x−π/4)= √2*cos(x− |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
Dobrze to policzylem ?
9 kwi 15:14
Jerzy:
Dobrze.
9 kwi 15:18
Jerzy:
Obydwa wzory są tożsamościowe
9 kwi 15:19
Get it back: Dziękuje.
9 kwi 15:19
xyz : A gdyby było to ograniczone przedziałem <0,pi/2>?
12 kwi 08:39
6latek: To narysuj wykres funkcji np f(x)= √2(sin(x+pi/4) i zobacz w tym przedziale
12 kwi 08:43