geometria analityczna
kun: Dane są współrzędne wierzchołków A(−3,−2) i C(2,8) trapezu ABCD. Oblicz współrzędne punktu
przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy
DC.
wynik ma wyjść S(1,6)
Jak to zrobić na wektorach? Bo zrobiłem bez wektorów ale jestem średnio przekonany do tego
rozwiązania.
9 kwi 17:29
blabla:

Z podobieństwa trójkątów ABS i DCS w skali k=4
→ →
AS=4 SC
[x+3,y+2]= 4[2−x, 8−y]
x+3=8−4x i y+2=32−4y
x=1 y=6
S(1,6)
9 kwi 17:40
kun: dziękuję
9 kwi 17:43
Mila:

A(−3,−2) i C(2,8)
| | 1 | |
ΔDSC∼ΔABS w skali k= |
| ⇔ |
| | 4 | |
S=(x,y)− punkt przecięcia przekątnych
[8−4x,32−4y]=[x+3,y+2]
x+3=8−4x
y+2=32−4y
5x=5, x=1
5y=30
y=6
S=(1,6)
9 kwi 17:54
blabla:
9 kwi 17:55
Get it back: Mozna poprosić o rozwiązanie bez wektorów ?
9 kwi 19:13
chichi:
A=(−3, −2) C=(2, 8)
| | −3+4*2 | | −2+4*8 | |
S=( |
| , |
| )=(1,6) i po ptokach  |
| | 5 | | 5 | |
9 kwi 19:25
Get it back: NIc z tego nie rozumiem
9 kwi 19:35
blabla:

9 kwi 19:35
blabla:

Podział odcinka punktem S w stosunku k=4
| | xA+k*xC | | yA+k*yC | |
xS= |
| i yS= |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
....................................
9 kwi 19:40
chichi:

A=(x
A, y
A) S=(x
S, y
S) B=(x
B, y
B)
| | xA+k*xB | | yA+k*yB | | |AS| | |
S=( |
| , |
| ), gdzie k= |
| |
| | 1+k | | 1+k | | |SB| | |
9 kwi 19:41
blabla:
@
Get
100 razy pisałeś tę zależność
9 kwi 19:41
blabla:

9 kwi 19:43
chichi:
9 kwi 19:45
Get it back: Już kojarzę . dziękuje , Pozdrawiam .
9 kwi 19:45