mnozenie na krzyz
Siemka: Można to pomnożyć na krzyż i znaleźć miejsca zerowe?
Bo w zadaniu mnożą to przez x−2 a ja myślałem, że szybciej jest na krzyż.
9 kwi 22:11
Siemka: przez x−3 obustronnie mnożą*
9 kwi 22:12
6latek: Zalozenie x−3≠0
czy tak czy tak to zrobisz wyjdzie na jedno
obustronnie
3x
2−8x−3=(x−3)(x−3)
Matoda na krzyz
Zapiszemy to tak
3x
2−8x−3)*1 = (x−3)(x−3)
3x
2−8x−3=(x−3)
2 itd
9 kwi 22:17
Siemka: Dobra rozumiem
9 kwi 22:43
alex:
x ≠ 3
Zauważamy, że 3*3
2 − 8*3 − 3 = 0, czyli liczba 3 jest pierwiastkiem trójmianu 3x
2 − 8x − 3
stosując np. schemat Hornera otrzymujemy 3x
2 − 8x − 3 = (x − 3)(3x + 1), stąd
| (x − 3)(3x + 1) | |
| = x − 3, po uproszczeniu otrzymujemy 3x + 1 = x − 3, więc x = |
| x − 3 | |
9 kwi 23:03