proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie ABC punkt E należy do boku AC oraz EC : AE = 1 : 3 natomiast punkt F
jest środkiem odcinka odcinka BC Proste prostopadłe do podstawy AB i przechodzące odpowiednio
przez punkty E i F odcięły dwa trójkąty których pola są odpowiednio równe 9 i 2
oblicz pole trójkąta ABC
9 kwi 20:10
Mila:

P
ADC=P
1, P
BDC=P
2
| | 3 | |
1) ΔAME∼ΔADC w skali k= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | |
2) ΔBNF∼ΔBDC w skali k1= |
| |
| | 2 | |
P
2=2*4=8
3)
P
ΔABC=16+8=24
9 kwi 20:35
blabla:

P(ABC)=24
9 kwi 20:39
anna: dziękuję
9 kwi 21:01
alex:
9 kwi 23:13
xela:
9 kwi 23:17
Mila:
Duet ?
10 kwi 18:46