Oblicz granicę ciągu:
pankracy: Oblicz granicę ciągu:
a) lim n→∞ (2+1/n+1/n3)1
b) lim n→∞ 3n−2/3n+2
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, z góry dziękuję za pomoc!
9 kwi 10:08
chichi:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a) limn→∞(2+ |
| + |
| )=2, bo |
| → 0 oraz |
| → 0 |
| | n | | n3 | | n | | n3 | |
| | 2 | | 2 | |
(b) limn→∞(3n−( |
| )n+2)=+∞, bo 3n → +∞ oraz ( |
| )n→0 |
| | 3 | | 3 | |
Nie wiem czy dobrze odczytuje twoje zapisy, w razie w po lewej stronie masz "wpisz, a
otrzymasz" posłuż się instrukcjami stamtąd i ewentualnie popraw zapisy
9 kwi 10:28
pankracy: dzięki wielkie za a)
| | 3n−2 | |
w tym b) miało być |
| |
| | 3n+2 | |
sorka
9 kwi 10:56
wredulus_pospolitus:
(b) dzielisz licznik i mianownik przez 3n
9 kwi 11:04
pankracy: | | 3n−2 | | −2 | |
czyli ma wyjść |
| = |
| = −1 ? |
| | 3n+2 | | 2 | |
9 kwi 12:00
Get it back: Nie . dzielimy kazdy skladnik licznika i mianownika przez 3n wychodzi 1
9 kwi 14:55
9 kwi 15:02