proszę o sprawdzenie
anna: | | |−a| | |
Jeżeli a jest liczbą dodatnią i b = |
| * a3 to |
| | a | |
A) b < 0 B) b > 0 C) b = −a D) b = −a
3
dałam odpowiedź C
9 kwi 10:59
wredulus_pospolitus:
| | |−a| | |
b = |
| *a3 = |−a|*a2 > 0 |
| | a | |
w życiu b = −a nie jest poprawną odpowiedzią
9 kwi 11:01
9 kwi 11:02
wredulus_pospolitus:
dodatkowo masz informację, że a > 0
| | dodatnia | |
więc jak może być b = −a czyli b < 0  skoro masz b = |
| * dodatnia   |
| | dodatnia | |
9 kwi 11:03
ICSP: | | |−a| | |
Jeżeli tylko jedna odpowiedź jest poprawna to informacja b = |
| *a3 jest całkowicie |
| | a | |
zbędna.
Odpowiedzi A) i B) wzajemnie siebie wykluczają co oznacza, że jedna z nich musi być poprawna.
Gdyby C) była prawidłowa to oznaczałoby, że a > 0 i b < 0 czyli również pasowałaby odpowiedź A.
Dlatego B jest prawidłowa.
9 kwi 11:14
anna: dziękuję zadanie jest z próbnej matury INFO zad 9
9 kwi 12:16
anna: Ostrosłup rozcięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy na dwie bryły,
przy czym jedna z nich ma o 12 krawędzi więcej od drugiej.
Ile wierzchołków miał ostrosłup przed rozcięciem?
A) 12 B) 13 C) 26 D) 24
9 kwi 13:14
wredulus_pospolitus:
narysuj sobie ostrosłup o podstawie czworokąta ... przetnij go płaszczyzną równoległą do
podstawy.
W efekcie otrzymasz mniejszy ostrosłup także o podstawie czworokąta oraz 'ścięty' ostrosłup o
dwóch podstawach czworokątach.
Liczba krawędzi to: 4+4 = 8 vs 4 + 4 + 4 = 12
Zrób to samo z ostrosłupem o innej podstawie (trójkąt albo pięciokąt)
zauważ zależność
9 kwi 13:17
wredulus_pospolitus:
albo już na tym etapie zauważ, że ścięty ostrosłup będzie miał o tyle krawędzi więcej o ile ma
krawędzi podstawa
stąd podstawa musi mieć 12 krawędzi (12 wierzchołków) ... więc ostrosłup musiał mieć 12+1
wierzchołków
9 kwi 13:18
anna: dziękuję
9 kwi 14:25