proszę o rozwiązanie
anna: Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, która zawiera krawędź podstawy
oraz przechodzi przez środek przeciwległej krawędzi bocznej (zobacz rysunek).
PIC
Oblicz jaki jest stosunek objętości dwóch brył na jakie został podzielony ten graniastosłup.
9 kwi 14:27
ite: Wstaw rysunek na jakimś hostingu.
9 kwi 16:00
Mila:

Może taki rysunek?
9 kwi 16:25
anna: mam taki rysnek
9 kwi 19:50
anna: ja to obliczyłam tak
V = a
2 *h
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V1 = |
| a2 * |
| h = |
| a2 *h |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
V2 = a2 *h − |
| a2 *h = |
| a2 *h |
| | 4 | | 4 | |
czy to jest dobrze
9 kwi 20:00
Mila:
No i sama ładnie obliczyłaś.
9 kwi 20:08
xela:
Tu nie ma co liczyć
Duży graniastosłup składa się z 4 małych graniastosłupów trójkatnych
zatem
Stosunek części odciętych 1:3
10 kwi 00:38
alex:
10 kwi 10:18
Iryt:
10 kwi 17:29
xela:
10 kwi 18:52