uklad rownan
qTarantin0: Rozwiąż układ równań.
x2+y2=10
y=|x−1|−3
czy mogę wyrażenie y2 podstawiając ten y liczyć jako wzór skróconego mnożenia (a−b)2 gdzie
a=|x−1|?
Bo wyszło mi x1=1 y1=−3
x2=3 y2=−1
a powinno być jeszcze jedno rozwiązanie x3=−3 y3=1
jak to zrobić żeby wyszły te 3 rozwiązania?
8 kwi 22:50
wredulus_pospolitus:
x
2+y
2 = 10 <−−− to byc równanie okręgu
8 kwi 22:55
qTarantin0: to znaczy? bo utknąłem, nie wiem jak poprawnie zrobić to zadanie
8 kwi 22:56
wredulus_pospolitus:
a pokaż jak liczyłeś po podstawieniu
8 kwi 22:56
qTarantin0: x2+(x2−2x+1)−6x+6+9=10
x2−4x+3=0
Δ=4
x1=1 x2=3
8 kwi 22:58
wredulus_pospolitus:
a czemu po podstawieniu 'zniknięty' został moduł
8 kwi 22:59
wredulus_pospolitus:
x2 + (x−1)2 − 6*|x−1| + 9 = 0 <−−− tak powinno być
8 kwi 23:00
wredulus_pospolitus: oczywiście .... = 10 miało być
8 kwi 23:00
Get it back: y2=(|x−1|−3)2= (x−1)2−2*3*|x−1|+9=(x−1)2−6|x−1|+9 wedlug mnie tak powinno byc
8 kwi 23:02
wredulus_pospolitus:
no i teraz pojawi Ci się to dodatkowe rozwiązanie dla przedziału x<1 które wcześniej pomijałeś
8 kwi 23:02
Qulka:

odp: x=−3 lub x=1 lub x=3
8 kwi 23:12
qTarantin0: czyli
dla x≥0
...−6x+6 a dla x<0 ...6x−6
i wtedy trzecie rozwiązanie to x=−3 tak?
8 kwi 23:12
wredulus_pospolitus:
nie ...
dla x≥1 −6x+6
dla x<1 6x−6
8 kwi 23:21
Get it back: Nie dla x≥0 i x<0 bo nie masz |x|
Tylko masz |x−1| wiec liczysz dla x≥1 wtedy |x−1|=x−1 oraz dla x<1 wtedy |x−1|= −(x−1)=
−x+1=1−x
8 kwi 23:22
qTarantin0: Ok, wszystko rozumiem dzięki wam, bardzo dziękuję
8 kwi 23:27
Filip: czesc wreduluspospolitus.
9 kwi 00:14