matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.7.2015
Zadania
Odp.
5
Pauli:
cos
3
x
∫
dx
2−sinx
Jak policzyć taką całkę?
13
Janek191:
Nie
1
bimbam:
hej Uczę się wektorów. Póki co rozumiem tylko najprostsze przykłady.
5
anaisy:
Genialne zadanko: Jeżeli szerokość pewnego prostokąta powiększymy o 50%, to jego szerokość
4
Całka:
Mam taką całkę i nie bardzo wiem jak się za nią zabrać ∫
√
x
2
+2x+10
dx
13
J:
podpisuje sie pod tym...korzystasz z jakiejs ruskiej litetaturu...kto uklada zadania tak,aby
19
Matemaks:
Bardzo wysoki poziom ma serwis Matemaks. Z nim zdasz na 100% rozszerzenie. Polecam Ci to.
2
Karolina :
Boki AB i CA trójkąta ABC są zawarte w prostych y=7x−13 i y=−1/2x+2, a jego dwa wierzchołki mają współrzędne B=(1,−6) i C=10, −3). Oblicz współrzędne spodka wysokości tego trójkąta
10
Mariusz:
Tak ale musisz pamiętać że to jest tylko przybliżenie i otrzymasz wynik przybliżony
3
Karolina :
Na trójkącie o bokach długości 15, 20, 25 opisano okrąg. Oblicz długość środkowej tego trójkąta poprowadzonej do środka najdłuższego boku.
12
B4N4NI | BF4:
W Δprostokątnym przeciwprostokątna ma długość 30. Oblicz odległość środka ciężkości tego Δ od wierzchołka kąta prostego.
1
Karolina :
Uzasadnij, że jeżeli liczba całkowita jest nieparzysta, to jej kwadrat przy dzieleniu przez 8 daje resztę 1.
2
Aaas:
Oblicz.
√
3
*
3
√
9
/
6
√
3
7
Karolina :
Kwadrat K1 o wierzchołkach: A=(−4, −12), B=(−14, −6), C=(−8, 4), D=(2, − 2) przekształcono w symetrii względem osi OX i otrzymano kwadrat K2. Odległość między środkami kwadratów K1 i K2
11
AIDS:
KILKA ZADAŃ: 1. Usuń niewymierność z mianownika:
2
Karolina :
Uzasadnij, że liczba
√
17
spełnia nierówność
√
7
x + 12 ≥ 2
√
2
x + 3
√
14
42
Lukas:
Jaka uczelnia ?
23
ugabuga:
liczby zespolone
(−1+i)(1−3i)
i−3
+ 4i = .... =
+ 4i =
i−2
−5
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze i jeśli tak to co dalej : )
2
mateusz:
Co jest korzystniejsze dla sprzedającego. Otrzymać przy sprzedaży 11500 zł czy przez 4 lata dostawać co 2 miesiące z dołu po 500 zł przy kapitalizacji półrocznej, nominalna roczna stopa
21
Progeria:
Wyłącz czynnik przed pierwiastek
√
72
0
john2:
Zbadać zbieżność szeregów. Proszę o sprawdzenie. Być może da się prościej lub inaczej, ale chciałbym wiedzieć, czy to jest po prostu poprawne.
12
Marcin:
2sin
2
α −1
sinα+cosα
11
Aga:
lim as x−>oo (2*3
(
2+x)−5)/(3*2
(
x+1)+2*3
(
n−2)
5
xxx:
x − 2
Dziedziną równania
= 0 jest zbiór:
x + 2
A. R − {2}
3
ugabuga:
Dane są trzy wierzchołki trójkąta ABC: A(2, 1, −1) B(3, −1 ,2) C(−2, 1, 5) sprawdź czy trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym
1
Lukas:
1
bill clinton:
Może jakaś mądra głowa znajdzie rozwiązanie mojego problemu. Zarejestrowałem się dzisiaj na stronie rekrutacyjnej politechniki gdańskiej i przelałem
5
Janek191:
:::rysunek:::
8
Janek191:
Dobre