Oblicz całkę
Całka: Mam taką całkę i nie bardzo wiem jak się za nią zabrać
∫√x2+2x+10dx
8 lip 22:11
8 lip 22:14
Całka: No wynik to sobie znaleźć potrafię, ale metodykę.
8 lip 22:16
ledzeppelin20: to bedzie trudna trygonometryczna calka , najpierw musisz zrobic :
∫
√(x+1)2+9 i podstawienie x+1=t , czyli dx=dt , masz:
∫
√t2+9 i teraz podstawienie t=3tgu , sprobuj teraz rozwiazac, ale uprzedzam duzo roboty
8 lip 22:18
Całka: oo dzięki, strasznie głupie jakieś
8 lip 22:22
Mariusz: Pierwsze podstawienie Eulera będzie wygodniejsze
√x2+2x+10=t−x
9 lip 13:54
Mariusz:
√x2+2x+10=t−x
x
2+2x+10=t
2−2tx+x
2
2x+10=t
2−2tx
2tx+2x=t
2−10
x(2t+2)=t
2−10
| | 2t2+2t−t2+10 | | t2+2t+10 | |
t−x= |
| = |
| |
| | 2t+2 | | 2t+2 | |
| | 2t(2t+2)−2(t2−10) | |
dx= |
| dt |
| | (2t+2)2 | |
| | t2+2t+10 | 2t2+4t+20 | |
∫ |
|
| dt |
| | 2t+2 | (2t+2)2 | |
| 1 | | ((t+1)2+9)2 | |
| ∫ |
| dt |
| 4 | | (t+1)2 | |
| 1 | | (t+1)4+18(t+1)2+81 | |
| ∫ |
| dt |
| 4 | | (t+1)3 | |
| 1 | | dt | | dt | |
| (∫(t+1)dt+18∫ |
| +81∫ |
| ) |
| 4 | | t+1 | | (t+1)3 | |
| 1 | | (t+1)2 | | 81 | 1 | |
| ( |
| +18ln|t+1|− |
|
| )+C |
| 4 | | 2 | | 2 | (t+1)2 | |
| 1 | | (t+1)2 | | 81 | 1 | |
| ( |
| +9ln|t+1|− |
|
| )+C |
| 2 | | 4 | | 4 | (t+1)2 | |
| 1 | | (t+1)4−81 | |
| ( |
| +9ln|t+1|)+C |
| 2 | | 4(t+1)2 | |
| 1 | | (t+1)2+9 | (t+1)2−9 | |
| ( |
|
| +9ln|t+1|)+C |
| 2 | | 2(t+1) | (2(t+1)) | |
| 1 | | t2+2t+10 | t2−10+2t+2 | |
| ( |
|
| +9ln|t+1|)+C |
| 2 | | 2(t+1) | (2(t+1)) | |
| 1 | |
| ((x+1)√x2+2x+10+9ln|x+1+√x2+2x+10|)+C |
| 2 | |
Dla porównania użyje podstawienia proponowanego przez amerykańców
∫
√x2+2x+10dx
√x2+2x+10=
√(x+1)2+9
x+1=3tan(t)
| | 1 | 9 | | 1 | | 9sin(t) | |
∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| −∫tan(t) |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t)2 | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 9sin2(t) | |
∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| −∫ |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t)3 | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 9(1−cos2(t)) | |
∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| −∫ |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t)3 | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 9 | | 9 | |
∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| −∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos3(t) | | cos(t) | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 9 | |
2∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| +∫ |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t) | |
można policzyć na kilka sposobów
1. Podstawienie cofunkcji i rozkład na sumę ułamków prostych
2. Wzór redukcyjny dla argumentu funkcji trygonometrycznych
oraz podstawienie tangensa kąta połówkowego
Proponuje sposób pierwszy bo drugi przypomina podstawienie Eulera które to
na siłę chcecie unikać
| | 9 | | 9cos(t) | | 9cos(t) | |
∫ |
| dt= ∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | cos(t) | | cos2(t) | | 1−sin2(t) | |
u=sin(t)
du=cos(t)dt
A(1+u)+B(1−u)=9
A+B+(A−B)u=9
A+B=9
A−B=0
2A=9
B=A
| | 9 | | −1 | | 9 | | 1 | |
=− |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 1−u | | 2 | | 1+u | |
| | 9 | | 9 | |
=− |
| ln|1−u|+ |
| ln|1+u|+C |
| | 2 | | 2 | |
| 9 | | 1+sin(t) | |
| ln| |
| |+C |
| 2 | | 1−sin(t) | |
| 9 | | (1+sin(t))2 | |
| ln| |
| |+C |
| 2 | | 1−sin2(t) | |
| 9 | | (1+sin(t))2 | |
| ln| |
| |+C |
| 2 | | cos2(t) | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 9 | |
2∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| +∫ |
| dt |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t) | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 1+sin(t) | |
2∫ |
|
| dt=9tan(t) |
| +9ln| |
| |+C1 |
| | cos2{t} | cos(t) | | cos(t) | | cos(t) | |
| | 1 | 9 | | 1 | | 1 | | 1+sin(t) | |
∫ |
|
| dt= |
| (9tan(t) |
| +9ln| |
| |)+C2 |
| | cos2{t} | cos(t) | | 2 | | cos(t) | | cos(t) | |
| | 1 | | x+1+√x2+2x+10 | |
∫√x2+2x+10= |
| ((x+1)√x2+2x+10+9ln| |
| |)+C2 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | x+1+√x2+2x+10 | |
∫√x2+2x+10= |
| ((x+1)√x2+2x+10+9ln| |
| |)+C2 |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
∫√x2+2x+10= |
| ((x+1)√x2+2x+10+9ln|x+1+√x2+2x+10|)+C |
| | 2 | |
Po podstawieniu Eulera mamy tylko kilka przekształceń i liniowość całki
W przypadku podstawień proponowanych przez amerykańców
trzeba jeszcze całkować przez części , drugi raz podstawiać i rozkładać
na sumę ułamków prostych
9 lip 14:59
Mila:
Jeśli chcesz inny sposób , to napisz.
9 lip 22:08
azeta: ja bym prosił jeśli można jeszcze inny sposób

a tak w ogóle, może moje pytanie wydać się
komuś trywialne (dopiero zaczynam zabawę z całkami)− skąd biorą się te podstawienia Eulera?
może źle zadaję pytanie, ale w nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi jak zostało to
skonstruowane, dlaczego tak się podstawia a nie inaczej.
9 lip 22:24
Mila:
Podstawienia masz wyjaśnione w Krysickim i rozwiązane przykładowe rozwiązania.
Jeżeli to Twoje początki z całkami ( studia czy samokształcenie?) to radzę poczytać.
Czy całki wymierne już opanowałeś?
9 lip 22:42
Mila:
∫
√x2+2x+10 dt=
=∫
√(x+1)2+9 dt=...
| | x+1 | |
[x+1=3t, dx=2dt, t= |
| ] |
| | 3 | |
..=3∫
√9t2+9 dt=9∫
√t2+1 dt
Na taka całkę jest wzór (wyprowadzony w Krysickim i innych podręcznikach)
∫
√x2+k*dx= gdzie k− dowolna stała (dodatnia lub ujemna)
| x | | k | |
| *√x2+k+ |
| ln|x+√x2+k|+C |
| 2 | | 2 | |
Zatem nasza całka:
| | t | | 1 | |
9*( |
| √t2+1+ |
| ln|t+√t2+1|= |
| | 2 | | 2 | |
teraz wróć do zmiennej x.
9 lip 22:57
9 lip 23:03
Mariusz: azeta znasz rosyjski ?
Jest to wyjaśnione u Fichtenholza
(Jak znasz rosyjski to mogę podesłać fragment Fichtenholza bez przekładu)
10 lip 07:18
Mariusz:
O całkach proponowałbym czytać w tej kolejności
1. Ogólne wiadomości
Przypomnienie wiadomości o pochodnych,
co to jest funkcja pierwotna , funkcja podcałkowa itp
2. Podstawowe metody całkowania
liniowośc całki , całkowanie przez części , całkowanie przez podstawienie
Jako przykład całkowania przez części podałbym wyprowadzanie
wzorów redukcyjnych nie tylko takich dziwacznych jakie amerykańcy podają ale bardziej
praktycznych takich jak
całki z całkowitych potęg funkcyj trygonometrycznych (sin,cos,tan) i całki z ułamka prostego
3. Całkowanie funkcyj wymiernych
Rozkład na sumę ułamków prostych korzystanie z liniowości
i całkowanie ułamków prostych
Tutaj można zauważyć że nie zawsze warto rozkładac na
sumę ułamków prostych czasami wystarczy jakieś podstawienie,
całkowanie przez części , dodanie i odjęcie jakiegoś składnika
aby ułamek się poskracał , czy też wydzielenie części wymiernej całki
a)
deg L(x)≥deg M(x)
Wykonujesz dzielenie pisemne wielomianów
b)
gcd (M(x),M'(x))≠const
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M(x)=M
1(x)M
2(x)
M
1(x)=gcd (M(x),M'(x))
Liczniki znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
ich stopień jest mniejszy niż stopień mianownika
c)
Mianownik nie ma pierwiastków wielokrotnych
Stosujesz rozkład na sumę ułamków prostych ale jest on już łatwiejszy
4.Całki R(x,
√ax2+bx+c)
Podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=t−
√ax a>0
√ax2+bx+c=xt−
√c c>0
√ax2+bx+c=( x−x
1)t b
2−4ac>0
W pierwszych dwóch podstawieniach możemy też wziąć dodatni pierwiastek ze współczynnika
a w trzeciej można też wziąć ten drugi pierwiastek trójmianu kwadratowego
5. Całki x
m(a+bx
n)
p
Niech
p∊ Z
t=x
m
t
s=(a+bx
n)
6. Całki R(sin(x),cos(x))
Podstawienia t=sin(x), t=cos(x),t=tan(x)
7. Całki ∫R(e
x)dx
Podstawienie samo się narzuca [tex]t=e
x[/tex]
Do tej postaci sprowadzają się całki [tex]R(\sinh{x},\cosh{x})[/tex]
8. Całkowanie przez rozwinięcie w szereg
oraz sprowadzanie do znanych całek nieelementarnych takich jak
sinus i cosinus całkowy , logarytm całkowy , Gamma
funkcja błędu , sinus i cosinus Fresnela no i całki eliptyczne
10 lip 07:47
azeta: dziękuję bardzo za Wasze wszystkie wypowiedzi

co do całek − się samokształcę

znaczy
wygląda to mniej więcej tak: przesłuchałem od deski do deski chyba wszystkie wykłady
internetowe z analizy matematycznej P. Wrocławskiej dość sporo w Krysickim, jednak są pewne
rzeczy po prostu dla mnie niejasne. rozumiem te podstawowe podstawienia, przez części też jest
dla mnie dość zrozumiałe− bo widzę te "pewne rzeczy" i całość w sumie nie jest zbyt
skomplikowana. natomiast z podstawieniami Eulera jest tak, że wszędzie gdzie się spotykam z
nimi jest − całka− tadam tutaj użyjemu podstawienia Eulera. trochę chyba źle się wyraziłem we
wcześniejszej wypowiedzi− po prostu nie umiałbym wyprowadzić wzoru, ot co. a za bardzo u
Krysickiego też nie ma wytłumaczone co się skąd bierze. ale szybko się uczę

rosyjskiego niestety nie znam, może gdyby było po niemiecku... to jeszcze, ale z duuużymi
trudnościami
10 lip 15:44
Mariusz: Szkoda podesłałbym ci oryginalną wersję językową ,
no i z prawami autorskimi nie byłoby problemu a tak to musisz zaufać tłumaczom
i mieć nadzieję że to co darasy pisały o prawach autorskich to jednak prawda
Tu masz zarówno rosyjską jak i polską wersję językową
https://matematykaszkolna.pl/forum/286351.html
10 lip 19:10
azeta: dziękuję Ci Mariusz za ten link, będę próbował zrozumieć, jak dojdę do takich całek− narazie
wracam do tych bardziej podstawowych
11 lip 17:24
Mariusz: Azeta przyswoiłeś sobie liniowość całki , całkowanie przez części i jakieś "prostsze"
podstawienia ?
Przy całkowaniu przez części pamiętaj o wzorach redukcyjnych na całki
całkowitych potęg funkcyj trygonometrycznych takich jak (sin cos tan)
| | 1 | |
oraz na ułamek prosty |
| |
| | (1+x2)n | |
11 lip 17:59