zadanie nr 9
5-latek: Jeszcze będę miał 5 rownan z tej książki które będę chciał przerobić
Nastepne równanie
2log(
√x+x24+
√x24)−1= log3−log2
zalozenie x>0
log(
√x+x24+
√x24)
2−log10=log
32
(
√x+x24+
√x24)
2−10=1,5
| | x | | x | |
x+ |
| +2√(x+x24)*x24+ |
| −10=1,5 |
| | 24 | | 24 | |
| | x | |
x+ |
| +2√(x+x24)*x24}=11,5 |
| | 12 | |
| | 13x | |
(2√(x+x24)*x24)2= (11,5− |
| )2 |
| | 12 | |
| | x | | x | | 13x | | 169x2 | |
4*[(x+ |
| )* |
| ]= 11,52−2*11,5* |
| + |
| Proszse o sprawdzeniae czy |
| | 24 | | 24 | | 12 | | 144 | |
do tej pory jest dobrze . dziekuje
8 lip 23:10
5-latek: Teraz czas na
8 lip 23:12
Janek191:
Nie

II wiersz pod " założenie x > 0 " jest błędny
8 lip 23:14
5-latek: Witaj
Janek 
Wlasnie się zastanawiałem jak to będzie z tym zalozeniem gdyż liczba logarytmowana musi być >0
, natomiast wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥0
ale mam rozwiazac nierownosc
√x+x24+p{
x24>0 Tak?
8 lip 23:28
5-latek: Ale dalszse obliczenia sa dobre ? tak ?
8 lip 23:28
Janek191:
| (√x + x24 + √x24)2 | | 3 | |
| = |
| |
| 10 | | 2 | |
8 lip 23:32
Janek191:
Założenie: x > 0 jest dobre.
8 lip 23:34
5-latek: dziekuje

na dzisiaj dosyć . Zaczynam robic bledy (ale się oliczylem
8 lip 23:48
Janek191:
@ 5 − latek
Rodzinę wysłałeś na roboty do Niemiec ?
8 lip 23:51
5-latek: Janek
Sami podjeli taka decyzje .
natomiast byłem przeciwny wyjazdowi drugiej corki i to bardzo (no ale .....
Chodzi o to ze tam nie jest tak rozowo jaby się wydawalo i pozostaly tutaj problemy .
Co mnie dobija
8 lip 23:56
5-latek: Jutro sobie spokojnie dokoncze to zadanie (teraz już będzie latwo
8 lip 23:58
Janek191:
Bardzo Ci współczuję.
8 lip 23:59
Mila:
5−latek, nie przejmuj się, są dorośli i poradzą sobie, a Ty stracisz zdrowie martwiąc się.
Ja długo do tej postawy dochodziłam, wytłumaczyłam sobie, że dzieci dorosłe mają swój rozum
i niech się urządzają po swojemu.
Dobranoc
9 lip 00:08
5-latek: Dobranoc
Milu
9 lip 00:52
5-latek: √(x+x24+
√x24)
2=11,5 to jest cd postu 23:32
| | x | | x | |
x+ |
| +2√(x+x24)*x24+ |
| =11.5 |
| | 24 | | 24 | |
| 13x | |
| +2√(x+x24)*x24= 11,5 |
| 12 | |
| 13x | | 25x2 | |
| +2*√ |
| =11,5 |
| 12 | | 576 | |
| 13x | | √25x2 | |
| +2* |
| =11,5 |
| 12 | | √576 | |
| 13x | | 5|x| | |
| +2* |
| =11,5 ale x>0 |
| 12 | | 24 | |
| | 23 | |
3x=23 to x= |
| >0 jest rozwiązaniem tego równania (dobrze? |
| | 3 | |
9 lip 09:25
Benny: O ile dobrze czytam to na samym początku masz błąd. Po prawej stronie równania powinieneś mieć
15.
9 lip 09:33
5-latek: Witaj
Benny 
masz racje . Powinno być 15 a nie 11,5 .
Zasugerowalem się wczorajszym rozwiązaniem i napisałem 11,5 z rozpedu
Wszedzie ma być =15
Wobec tego
9 lip 10:01