zadanie nr
5-latek: Rownanie logarytmiczne :
log(x−5)−0,5log(3x−20)= 0,3010
| | 20 | | 20 | |
Z={x: x>5 ⋀x> |
| to x> |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x−5 | |
log |
| = (teraz mam pytanie do tego |
| | √3x−20 | |
Czy mogę zapisac ze to rowna się log2? bo log2= 0,3010 (to pamiętam
| | x−5 | |
Wtedy |
| =2 (zalozenie co do pierwiastka już mam wiec mnoze obie strony rownnia |
| | √3x−20 | |
przez
√3x−20 i dostane
x−5=2
√3x−20 (podnoszse obie strony równania do potęgi drugiej
(x−5)
2= 4(3x−20)
x
2−10x+25= 12x−80
x
2−22x+105=0
Δ=484−420=64
√64=8
| | 22−8 | |
x1= |
| = 7 jest rozwiązaniem tego równania |
| | 2 | |
| | 22+8 | |
x2= |
| =15 jest rozwiązaniem tego równania |
| | 2 | |
Proszse o sprawdzenie . (czyli jednak zadania do samodzielnego rozwiązania tez sa trudne
8 lip 19:31
5-latek: dla x=7 by się zgadzalo bo
log(7−5)−0,5log(21−20)= 0,3010
log2−0= 0,3010 = log2
8 lip 19:39
5-latek: dla x=15
log10−0,5log25= 0,3010
log25=log52= 2log5
log5= 1−0,3010 =0,699
log10−0,5*2log5= 0,3010
1−0,699= 0,3010
0,3010= 0,3010 L=P (prawdziwe
8 lip 19:48
Mariusz: Tak ale musisz pamiętać że to jest tylko przybliżenie i otrzymasz wynik przybliżony
8 lip 19:48
Benny: dla x=15
| | 1 | |
log10− |
| log25=log10−log5=log2 |
| | 2 | |
8 lip 19:52
5-latek: Czyli mogę zapisac na początku ze to się rowna log2 .
Dziekuje za odpowiedz
8 lip 19:52
Mila:
A co tam pisze na początku w poleceniach?
Czy podane jest 0.301 jako wartość dokładna?
Czy wspominają o przybliżonych wartościach logarytmu?
8 lip 20:33
5-latek: Milu
Pisze rozwiąż równania
0,3010 to wartość dokladna (nie wspominają o przybliżonych wartościach logarytmów
8 lip 20:47
5-latek: Nastepne zadania
nr2. log(0,5+x)=log0,5−logx i
nr 3. log (5x2−14x+1)= log(4x2−4x−20) sa latwe wiec je pomijam
Wstawie zadanie nr 4 z którym mam już kłopoty
8 lip 20:55
Eta:
Witaj "małolatku"

2/ Oczywiście ....założenia
| | 0,5 | | 0,5 | |
i teraz log(0,5+x)= log |
| ⇒ 0,5+x= |
| ⇒ ........ |
| | x | | x | |
3/ podobnie
założenia i otrzymasz 5x
2−14x+1= 4x
2−4x−20 ⇒ .........
8 lip 21:07
5-latek: Witaj
Eta 
Pozdrawiam
Myslalem ze te zadania do samodzielnego rozwiązania (bez podpowiedzi i odpowiedzi będą latwe
ale tak samo sa trudne jak to wczorajszse
8 lip 21:10