Geometria-nie rozumiem......
Michcio: Proste AB i AC są styczne w punktach B i C do okręgu o środku w punkcie O. Punkt D leży na łuku
BC, wewnątrz trójkąta ABC jak na rysunku poniżej. Wykaż, że suma |<ABD|+|<ACD| jest stała
(tzn. nie zależy od położenia punktu D na łuku BC). Czy teza zadania będzie prawdziwa, jeśli
punkt D będzie leżał na łuku BC, na zewnątrz trójkąta ABC?
8 lip 00:09
Michcio: Odświeżam
8 lip 10:54
Hugo: a masz ten rysunek?
8 lip 10:56
Kacper:
Za chwilę
8 lip 11:02
Janek191:

Jeżeli punkt D leży na łuku BDC wewnątrz Δ ABC, to α = 0,5 β niezależnie od
położenia punktu D, bo miara kąta wpisanego jest dwa razy mniejsza od miary kąta
środkowego opartego na tym samym łuku.
Stąd wynika,że γ + δ = 180
o − α = const
oraz I ABD I + I ACD I = const.
ckd.
8 lip 11:14
Kacper:
Co do twojego pytania, to zastanów się czy teza będzie prawdziwa
8 lip 11:22