matematykaszkolna.pl
wektory bimbam: hej Uczę się wektorów. Póki co rozumiem tylko najprostsze przykłady. Mam takie zadanie, którego nie potrafię do końca rozwiązać. Dane są dwa wektory a=[1,2−2] oraz b=[2,3,6]. Znaleźć współrzędne wektora c
  21  
o długości

dzielącego kąt między wektorami a oraz b.
  5  
W podpowiedziach jest napisane, że szukany wektor c ma kierunek
  1   1  
wektora e =

a +

b
  a   b  
Zatem liczę sobie długość a oraz b. IaI= 1 + 4 + 4 =3 IbI= 4 + 9+ 36 =7
  1   1  
potem liczę e, więc mam e=

[1,2−2] +

[2,3,6].
  3   7  
  1   2   −2   2   3   6  
e= [

,

,

] + [

,

,

]
  3   3   3   7   7   7  
  13   23   4  
e= [

,

,

,]
  21   21   21  
Następnie autor podpowiada, by skorzystać z warunku równoległości wektorów, czyli
ux   uy   uz  

=

=

vx   vy   vz  
No i nie wiem jak dalej liczyć Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy to co do tej pory napisałem, jest prawidłowe
  4  
Odpowiedź ze zbioru to c=[4,

, 1 ]
  5  
8 lip 22:43
bimbam: aha: polecenie mówi, że c dzieli kąt między wektorami a oraz b na połowy
8 lip 22:46
bimbam:
9 lip 16:35
Mila: Na razie dobrze zrobiłeś, a wiesz dlaczego tak trzeba zrobić?
 21 
Znormalizuj wektor e i pomnóż przez

, ale nie wyjdzie podana odpowiedź.
 5 
Pewnie jakiś minus zgubiony w podanych wektorach.
9 lip 18:18
bimbam: dziękuje Mila za pomoc emotka póki co rozumiem mniej więcej skąd się bierze co. W linku zawierającym rozwiązanie podobnego zadania autorka rozwiązania mówi, że "Jeśli szukam rzutu prostokątnego wektora a na prostą o kierunku wektora b, to jest to to samo co rzut prostokątny wektora a na wektor b"
  1   1  
Zatem podany w podpowiedział wzór e =

a+

b
  a   b  
wynika ze wzoru u = rzut wektora na wektor
  a * b  
u =

* b // w liczniku jest iloczyn skalarny
  Iu I2  
w poniższym linku osoba osoba przedstawia podobne zadanie i jest w nim podany ww. wzór na .u https://www.youtube.com/watch?v=1BxgNCvEpQw&index=4&list=PLWWDiQscgVtexxG_pRx-4e2Bfeg_NNuZ_ Wydaje mi się, że dobrze przepisałem współrzędne wektora. Zapomniałem tylko przecinka Dane są dwa wektory a=[1,2,−2] oraz b=[2,3,6]. znormalizować wektor to znaczy podzielić jego współrzędne przez normę II e II
  714  
Jeśli tak, to wychodzi mi coś takiego II e II =

21  
wektor e po znormalizowaniu ma współrzędne
  13   23   4  
e=(

,

,

)
  714   714   714  
c nie wyjdzie taki jak w odpowiedziach
9 lip 20:36
Mila: rysunek Chodzi o to, że znormalizowano najpierw wektory a i b, zatem obydwa wektory a' i b' mają długość równą 1, "zaczepione" w jednym punkcie są bokami rombu. Przekątne rombu są dwusiecznymi kątów. Wektor będący sumą dwóch wektorów o takich samych długościach tworzy jednakowe kąty z tymi wektorami i leży w tej samej płaszczyźnie wyznaczonej przez wektory a i b.
9 lip 21:25
bimbam: Dziękuję
10 lip 00:41