wektory
bimbam: hej
Uczę się wektorów. Póki co rozumiem tylko najprostsze przykłady.
Mam takie zadanie, którego nie potrafię do końca rozwiązać.
Dane są dwa wektory a
→=[1,2−2] oraz b
→=[2,3,6]. Znaleźć współrzędne wektora c
→
| 21 | |
o długości |
| dzielącego kąt między wektorami a→ oraz b→. |
| 5 | |
W podpowiedziach jest napisane, że szukany wektor c
→ ma kierunek
| 1 | | 1 | |
wektora e→ = |
| a→ + |
| b→ |
| a | | b | |
Zatem liczę sobie długość a oraz b.
IaI=
√ 1 + 4 + 4 =3
IbI=
√ 4 + 9+ 36 =7
| 1 | | 1 | |
potem liczę e→, więc mam e→= |
| [1,2−2] + |
| [2,3,6]. |
| 3 | | 7 | |
| 1 | | 2 | | −2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
e→= [ |
| , |
| , |
| ] + [ |
| , |
| , |
| ] |
| 3 | | 3 | | 3 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| 13 | | 23 | | 4 | |
e→= [ |
| , |
| , |
| ,] |
| 21 | | 21 | | 21 | |
Następnie autor podpowiada, by skorzystać z warunku równoległości wektorów, czyli
No i nie wiem jak dalej liczyć

Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy to co do tej pory napisałem,
jest prawidłowe
| 4 | |
Odpowiedź ze zbioru to c→=[4, |
| , 1 ] |
| 5 | |
8 lip 22:43
bimbam: aha: polecenie mówi, że c→ dzieli kąt między wektorami a oraz b na połowy
8 lip 22:46
bimbam:
9 lip 16:35
Mila:
Na razie dobrze zrobiłeś, a wiesz dlaczego tak trzeba zrobić?
| 21 | |
Znormalizuj wektor e i pomnóż przez |
| , ale nie wyjdzie podana odpowiedź. |
| 5 | |
Pewnie jakiś minus zgubiony w podanych wektorach.
9 lip 18:18
bimbam: dziękuje Mila za pomoc

póki co rozumiem mniej więcej skąd się bierze co.
W linku zawierającym rozwiązanie podobnego zadania autorka rozwiązania mówi, że "Jeśli szukam
rzutu prostokątnego wektora a
→ na prostą o kierunku wektora b
→, to jest to to samo co rzut
prostokątny wektora a
→ na wektor b
→"
| 1 | | 1 | |
Zatem podany w podpowiedział wzór e→ = |
| a→+ |
| b→ |
| a | | b | |
wynika ze wzoru u
→ = rzut wektora na wektor
| a→ * b→ | |
u→ = |
| * b→ // w liczniku jest iloczyn skalarny |
| Iu→ I2 | |
w poniższym linku osoba osoba przedstawia podobne zadanie i jest w nim podany ww. wzór na .u
→
https://www.youtube.com/watch?v=1BxgNCvEpQw&index=4&list=PLWWDiQscgVtexxG_pRx-4e2Bfeg_NNuZ_
Wydaje mi się, że dobrze przepisałem współrzędne wektora. Zapomniałem tylko przecinka
Dane są dwa wektory a
→=[1,2
,−2] oraz b
→=[2,3,6].
znormalizować wektor to znaczy podzielić jego współrzędne przez normę II e II
| 714 | |
Jeśli tak, to wychodzi mi coś takiego II e II = |
| |
| 21 | |
wektor e
→ po znormalizowaniu ma współrzędne
| 13 | | 23 | | 4 | |
e→=( |
| , |
| , |
| ) |
| 714 | | 714 | | 714 | |
c
→ nie wyjdzie taki jak w odpowiedziach
9 lip 20:36
Mila:

Chodzi o to, że znormalizowano najpierw wektory a i b,
zatem obydwa wektory a' i b' mają długość równą 1,
"zaczepione" w jednym punkcie są bokami rombu.
Przekątne rombu są dwusiecznymi kątów.
Wektor będący sumą dwóch wektorów o takich samych długościach
tworzy jednakowe kąty z tymi wektorami i leży w tej samej płaszczyźnie wyznaczonej przez
wektory a i b.
9 lip 21:25
bimbam: Dziękuję
10 lip 00:41