równania
xxx: | | x − 2 | |
Dziedziną równania |
| = 0 jest zbiór: |
| | x + 2 | |
A. R − {2}
B. {2}
C. <−2, +
∞)
D. (−
∞, −2) suma (−2, +
∞)
Prawidłowa odpowiedź to D, ale nie rozumiem dlaczego, bo moim zdaniem powinna być odpowiedź R −
{−2}. czy mógłby ktoś wytłumaczyć, czemu odpowiedź D a nie jak już to C

?
8 lip 10:16
Benny: x+2≠0
x≠−2
więc D
8 lip 10:20
5-latek: Bo dlatego z e zbior liczb ℛ możemy oznaczyć (−∞,∞) wiec jeśli wyrzucisz (−2) z
dziedziny to masz zapias D )
wiec zapis R\{−2} to jest to samo co (−∞,−2)U(−2,∞)
8 lip 10:22
Metis: W zapisie A) wyrzucasz 2, a nie −2.
8 lip 10:23
5-latek: Poczytaj o przedziałach
jak chcesz wziąć zapis C) skoro x=−2 ) należy do tego przedzialu (masz go lewostronnie
domkniętego
a dla x=−2 mianownik się zeruje i dostajesz niedozwolone dzielenie przez 0
8 lip 10:27
Hugo: Przedziały ufności

@xxx co tak w wakacje klepiesz to

?
8 lip 10:55