Oblicz odległość między środkami kwadratów.
Karolina : Kwadrat K1 o wierzchołkach: A=(−4, −12), B=(−14, −6), C=(−8, 4), D=(2, − 2) przekształcono w
symetrii względem osi OX i otrzymano kwadrat K2. Odległość między środkami kwadratów K1 i K2
jest równa:
A) 4. B) 8 C) 4√2 D) 8√2
8 lip 16:55
5-latek:

Przeciez wiesz ze ze jeśli punkt A ma wspolrzedne A=(x,y) to wspolrzedne tego punktu po
odbiciu względem OX maja wspolrzedneA'= (x,−y)
Np. jeśli punkt A=(2,2) to A'=(2−2) Zauwaz z ewsoilrzedna x
owa się nie zmienia a zmienia
się y
kowa na przeciwna .
Tak samo np. B=(−2,−1) to B'=(−1,1) (Patrz rysunek
A tera odpowiedz sobie na pytanie .Gdzie lezy srodek kwadratu ?
8 lip 18:45
bezendu:
Środek kwadratu ? Na przecięciu się przekątnych
8 lip 18:50
5-latek: Dobrze bezendu .
Ale wiemy ze przkatne w kwadracie sa równej dlugosci wiec wystaczy policzyć wspolrzedne srodka
przekątnej kwadratu ABCD i kwadratu A'B'C'D'(ze wzoru na srodek odcinka ) i ze wzoru na
odleglosc dwóch punktów od siebie obliczyć ta odlegolosc miedzy srodkami kwadratow
Wzory masz w książce
8 lip 18:55
5-latek: No to teraz poczekamy co powie na to Karolina .
8 lip 18:57
Mila:
S=(a,b) punkt przecięcia przekątnych kwadratu− środek AC.
Oblicz wsp tego punktu
S'=(a,−b)
Odległość to |SS'|
Licz .
8 lip 18:58
Karolina : Policzylam ze wzoru współrzędne środków trojkatow i wyszło 8
8 lip 19:28
Mila:

A=(−4, −12), B=(−14, −6), C=(−8, 4), D=(2, − 2)
S=(a,b)− środek AC
S=(−6−4)
S'=(−6,4)
|SS'|=8
====
8 lip 19:40