Trygonometria
Marcin: 2sin2α −1 sinα+cosα
8 lip 11:33
Benny: I co masz z tym zrobić?
8 lip 11:38
J:
= cosx − sinx
8 lip 11:40
Marcin: chyba trzeba do wzorów podstawić ,tylko nie wiem jak to ugryźć..
8 lip 11:53
Kacper:
Polecenie jakie jest?
8 lip 11:58
J:
Pewnie uproscic..podalem Ci wynik ....za 1 podstaw sin2x + cos2x
8 lip 11:58
Marcin: nie ma
8 lip 11:59
Benny: @J, a to przypadkiem nie będzie sinx−cosx?
8 lip 12:00
Kacper:
Będzie
8 lip 12:13
J:
jasnr...moja pomyłka
8 lip 12:19
Marcin: czyli jak podstawie za 1 , to można skrócić czy jak?
8 lip 12:21
Kacper:
Wzóry skróconego mnożenia.
8 lip 12:26
Benny: | 2sin2α−1 | | 2sin2α−(sin2α+cos2α | |
| = |
| = |
| sinα+cosα | | sinα+cosα | |
| | sin2α−cos2 | | (sinα−cosα)(sinα+cosα) | |
= |
| = |
| =sinα−cosα |
| | sinα+cosα | | sinα+cosα | |
8 lip 12:26