Oblicz współrzędne spodka wysokości.
Karolina : Boki AB i CA trójkąta ABC są zawarte w prostych y=7x−13 i y=−1/2x+2, a jego dwa wierzchołki
mają współrzędne B=(1,−6) i C=10, −3). Oblicz współrzędne spodka wysokości tego trójkąta
opuszczonej na bok BC.
pigor: ..., analitycznie np. tak :
punkt
A=(x,y) i y=7x−13 i 2y=−x+4 ⇒ 14x−26+x=4 i y=7x−13 ⇒
⇒ (x,y)=
(2,1)=A , ale BC
→= [9,3]= 3[3,1] − wektor normalny prostej AD,
gdzie
AD : 3(x−2)+1(y−1)=0 jest ⊥ do prostej
BC :
13 (x−1) = 1(y+6) ⇔
⇔ AD: 3x+y=7 i BC:x−3y=19 przecinają się w punkcie
D=(x,y)=? takim, że
9x+3y=21 i x−3y=19 /+stronami ⇔ 10x=40 i y=7−3x ⇔ x= 4 i y= −5,
czyli (
4,−5) − szukane
współrzędne spodka wysokości. AD⊥BC ...