liczby zespolone
ugabuga: liczby zespolone
| (−1+i)(1−3i) | | i−3 | |
| + 4i = .... = |
| + 4i = |
| i−2 | | −5 | |
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze i jeśli tak to co dalej : )
8 lip 14:30
Hugo: rozbiłbym ułamek i potem 'i' przed nawias
8 lip 14:34
Joe Black: "i" przed nawias ...
Hugo co ty ?
8 lip 14:35
Benny: Mi wyszło 2i. Niech ktoś przeliczy
8 lip 14:36
Hugo: | i−3 | | i | | 3 | | 1 | | 3 | | 19 | | 3 | |
| + 4i = |
| − |
| + 4i = i(− |
| + 4) − |
| = |
| i − |
| |
| −5 | | −5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 20 | | 5 | |
8 lip 14:37
8 lip 14:38
8 lip 14:38
Hugo: i = √−1
jak ci wyszlo 2i?
8 lip 14:39
Joe Black: Hugo jak ty rozbiłeś ten ułamek ? Nową matematykę tworzysz ...
8 lip 14:39
Kacper:
Kto was uczy, że i=√−1 ?
8 lip 14:42
Hugo:
8 lip 14:44
Joe Black: Mnie uczyli tylko że
i2=−1 tyle
8 lip 14:45
8 lip 14:46
Hugo: to nie to samo?
8 lip 14:46
Kacper:
No właśnie masz napisane zapis i=
√−1 − zapis formalnie niepoprawny.
8 lip 14:48
ugabuga: to napisze mi ktoś jak to rozbić żeby wyszło 2i
8 lip 14:54
Kacper:
Po pierwsze wymnożyć licznik, pomnożyć przez sprzężenie mianownika i działać samemu
8 lip 14:58
Hugo: | 2 + 4 i | | 2 + 4 i + 4i2 −8i | | −4i−2 | |
| + 4i = |
| = |
| |
| i−2 | | i−2 | | i−2 | |
8 lip 15:00
Hugo: wiec jak tam masz tą postać
góre upraszczasz, wymnażając
wyciągasz dwójke przed nawias
i za '1' podstawiasz −i
2

?
8 lip 15:07
ugabuga: dobra pomyliłem się : (
| 2i+4−4+8i | | 10i | |
| +4i = |
| + 4i = 2i |
| −5 | | −5 | |
8 lip 15:08
Hugo: wrrrr bez tego drugiego nawiasu (1−3i) w liczniku wszędzie ! ! ! poza pierwszym równaniem
8 lip 15:08
Hugo:
8 lip 15:08
Benny: Racja po mojej stronie?
8 lip 15:24
ugabuga: taaa : ) Warto pamiętać o wolframie
8 lip 15:41