Wyłącz czynnik przed pirerwiastek.
Progeria: Wyłącz czynnik przed pierwiastek
√72
Ja zrobiłem tak: √72 = √4 × 18 = 2√18
W odpowiedzi jest: 6p {2}
Czy jest to jedyne słuszne rozwiązanie czy jedno z wielu?
8 lip 13:31
Progeria: W odp. jest: 6√2
8 lip 13:32
J:
Staramy sie wylaczyc maksymalna liczbe....tutaj 6
8 lip 13:33
Benny: 18=9*2, więc 6√2
8 lip 13:35
Janek191:
√72 = √36*2 = √36*√2 = 6√2
8 lip 13:53
Progeria: Mam pytanie dotyczące innego zapisu pierwiastków.
Istnieje taki sposób na zapis liczby w tabeli i dzieleniu jej przez jak najmniejszą liczbę.
Np.
48|2
24|2
12|2
6|2
3|3
1
Może ktoś mi to przybliżyć jak ten pierwiastek zapisać później? Bo przy √24 mam problem.
8 lip 14:02
Hugo: √24 = 2√6
8 lip 14:06
Hajtowy:
4
√3 
Dwie pary dwójek

I jedna trójka
8 lip 14:07
Hajtowy: AAAAAAAAAA nie ten pierwiastek XD
8 lip 14:07
8 lip 14:09
Lukas:
Hugo jak tam Twój doktorat z matematyki ? Złożyłeś już podanie o drugi kierunek studiów ?
8 lip 14:09
Progeria: Chodzi o pary tych liczb?
8 lip 14:10
Hajtowy:
Dwie dwójki
A później 2*3
Wiec jest 2
√6
8 lip 14:10
Progeria: A jak w przypadku √6 ?
6|2
3|3
1
8 lip 14:14
Kacper:
√6 już prościej się nie da
8 lip 14:16
Joe Black: √6 nie ma czynnika do wyłączenia przed pierwiastek
8 lip 14:16
Hugo: bylo szacowanie pierwiastków

coś z pochodnymi sie robilo ew. Taylor ale juz nie pamietam
8 lip 14:20
Lukas:
inż Hugo ?
8 lip 14:21
Hajtowy: Hugo 1 rok studiów informatycznych
8 lip 14:22
inż. Hugo: Dziś są wyniki rekrutacji na AGH o 15. Jestem ciekaw progów punktowych. No tak 1−rok
informatyki.
8 lip 14:25
Hugo: 
!
8 lip 14:26
Lukas:
Dr inż Hugo ! proszę nie pomijać swoich zasług w kształceniu młodych ludzi Panie Hugo !
8 lip 14:32