2 + (−1)n | ||
1) oo∑n=1 | ||
n2 |
1 | 2 + (−1)n | 3 | |||
≤ | ≤ | ||||
n2 | n2 | n2 |
1 | 1 | |||
2) oo∑n=1 sin | * cos | |||
n | n |
| 1 | ||||||||||||
limn−>∞ | * cos | = 1 | |||||||||||
| n |
| 1 | ||||||||||||
| | * cos | − 1| < ε | |||||||||||
| n |
| 1 | ||||||||||||
1 − ε < | * cos | < 1 + ε | |||||||||||
| n |
1 | ||
Biorę epsilon np. = | , wtedy: | |
2 |
1 |
| 1 | 3 | 1 | ||||||||||||||
< | * cos | < | / * | |||||||||||||||
2 |
| n | 2 | n |
1 | 1 | 1 | 3 | ||||
< sin | * cos | < | |||||
2n | n | n | 2n |
sin(n√n) | ||
3) oo∑n=1 | ||
n√n |
sin(n√n) | |sin(n√n)| | |||
Badam szereg oo∑n=1 | | | = oo∑n=1 | |||
n√n | n√n |
|sin(n√n)| | 1 | ||
≤ | |||
n√n | n√n |
|sin(n√n)| | 1 | ||
≤ | |||
n√n | n3/2 |
1 | ||
4) oo∑n=1 | = | |
√n(n+1)(n+2) |
1 | ||
= oo∑n=1 | = | |
√n√n+1√n+2 |
1 | ||
= oo∑n=1 | = | |
√n * √n * √1 + 1/n * √n * √1 + 2/n |
1 | ||
= oo∑n=1 | ||
n3/2 * √1 + 1/n * √1 + 2/n |
1 | 1 | ||
≤ | |||
n3/2 * √1 + 1/n * √1 + 2/n | n3/2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |