Kilka zadań.
AIDS: KILKA ZADAŃ:
1. Usuń niewymierność z mianownika:
√2 / √5 − 2 = ?
2. Oblicz wartość wyrażenia dla a = √3 − 2 i b = √3 + √2
a*b
3. Towary A i B miały jednakową cenę. Który z nich jest obecnie tańszy, jeżeli:
cenę towaru A obniżono dwukrotnie, za każdym razem o 20%, a cenę towaru B obniżono jednokrotnie
o 30%.
4. Dany jest prostokąt o bokach a i b. Jak i o ile zmieni się jego pole, jeżeli: a wzrośnie o
20% i b zmaleje o 20%.
5. Wykaż, że liczba 9 − 4√5 jest liczbą odwrotną do 9 + 4√5
8 lip 16:52
AS: Kochany − czy czasami żarty nie stroisz?
Szukasz najemników by rozwiązali zadania
i to elementarne.
8 lip 17:42
Mariusz: Takie zadania są dla was za łatwe
Gdyby dał trudniejsze to by były za trudne
a tak to są na obecnym poziomie liceum jak to lubi przypominać PW
8 lip 19:53
Benny: 5.
| 1 | | 1 | | 9+4√5 | | 9+4√5 | |
| = |
| * |
| = |
| =9+4√5 |
| 9−4√5 | | 9−4√5 | | 9+4√5 | | 81−80 | |
8 lip 19:56
5-latek: Mariusz może masz i racje .
Wrzucil zadania ale zadnej proby z jego/jej strony
Np. zadanie nr 2
a*b= (√3−2)* (√3+2) jaby to zapisal/a to by zobaczyl/a wzor skroconego mnożenia
(a−b)(a+b)= a2−b2 (czyli to wyrażenie licze w pamięci =−1
Nawet jeśli nie widzi to tak trudno wymnozyc nawiasy ? (przecież to uczen liceum a nie
przedszkolak To tak jakby www.zadane .pl
8 lip 20:05
AIDS: Nie oczekuję od was gotowych rozwiązań tylko wskazówek. Sam próbowałem rozwiązać, ale moje
wyniki nie są zgodne z tymi z odpowiedzi.
8 lip 20:29
5-latek: I tu dochodzimy do sedna sprawy .
Dlaczego nie przedstawiles swoich obliczen?
8 lip 20:49
Mila:
3)
Towary A i B miały jednakową cenę. Który z nich jest obecnie tańszy, jeżeli: cenę towaru A
obniżono dwukrotnie, za każdym razem o 20%,
a cenę towaru B obniżono jednokrotnie o 30%.
A
c− początkowa cena towaru A
c−0.2c=0.8c − cena po I obniżce
0.8c−0.2*(0.8c)=0.8c−0.16c=0.64c − cena towaru A po dwóch obniżkach
B
c− początkowa cena towaru B
c−0.3c=0.7c − cena towaru B po obniżce o 30−procentowej
0.64c<0.7c
Odpowiedź sam napisz.
8 lip 21:51
Eta:
Dlaczego nie tak ( od razu)
A : 0,8*0,8c= 0,64c
8 lip 21:52
Mila:
4.
Dany jest prostokąt o bokach a i b.
Jak i o ile zmieni się jego pole, jeżeli: a wzrośnie o 20% i b zmaleje o 20%.
P=a*b − pole danego prostokąta
a'=a+0.2a=1.2a − długość boku prostokąta po zwiększeniu
b'=b−0.2b=0.8b−długość drugiego boku prostokąta po zmniejszeniu
P'=1.2a*0.8b=0.96ab
ab−0.96ab=0.04ab
Pole zmniejszy się o 4%.
=================
8 lip 21:59
Janek191:
z.1
| √2 | | √2 | | √5 + 2 | | √10 +2√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √5 − 2 | | √5 − 2 | | √5 + 2 | | 1 | |
=
√10 + 2
√2
8 lip 23:25
Eta:
4/ a, b −− wymiary starego prostokąta ab −− pole
1,2a , 0,8 b −−− wymiary nowego to jego pole : 1,2a*0,8 b= 0,96 ab
czyli zmniejszy się o 4%
8 lip 23:31
AIDS: Pewnie już nikt nie pamięta i nikt tu nie zagląda, ale:
@5−latek: Nie chciałem się za bardzo rozpisywać.
11 lip 23:27
5-latek : A widzisz jednak zaglada
11 lip 23:32
Mila:
No, ale podziękować wypada.
11 lip 23:34
AIDS: Dzięki. Jeszcze nie czytałem wszystkiego.
11 lip 23:42
AIDS: Do tego zadania z prostokątem źle podszedłem. Zacząłem tak: (a + 0,2) * (b − 0,2) i już ściana.
12 lip 00:10
pigor: ..., 5. Wykaż, że liczba 9−4
√5 jest liczbą odwrotną do 9+4
√5.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wystarczy wykazać, że (9−4
√5)*(9+4
√5)= 9
2−4
2*5= 81−80=1 ...c.n.w. ...
12 lip 00:13
AIDS: @pigor: Sposób twojego poprzednika jest bardziej zrozumiały niż twój (jeżeli w ogóle jest
prawidłowy). Ja cały czas myślałem, że chodzi o liczbę przeciwną.
Jednak w przykładzie b) tego zadania jest do udowodnienia, że liczba √3 − 2√2 jest liczbą
przeciwną do 1 − √2.
Jakieś pomysły? Mi nic do głowy nie przychodzi i wcale mnie to nie dziwi.
12 lip 01:33
Benny: zauważ, że 3−2√2=(√2−1)2, więc √(√2−1)2=√2−1
12 lip 01:36
5-latek: Korzystasz z e wzoru √x2=|x|
wiec √(√2−1)2= |√2−1| a √2−1>0 to zgodnie z definicja wartości bezwzględnej dla
x>0 |x|=x
a to dalej = √2−1}
12 lip 02:20
5-latek: A do sposobu rozwiazywania zadań przez
pigora 
)czesc to musisz się przyzwyczaić .
12 lip 02:27
Doktor doktor: @AIDS ogranicz kontaktu miedzyludzkie i idź koniecznie do doktora, moze on ci pomoże?
13 lip 09:58