trójkąt
ugabuga: Dane są trzy wierzchołki trójkąta ABC: A(2, 1, −1) B(3, −1 ,2) C(−2, 1, 5) sprawdź czy trójkąt
ABC jest trójkątem prostokątnym
8 lip 10:05
5-latek: Wzor na dlugosc odcinka w przestrzeni jest taki sam jak na plaszczyznie tylko dochodzi
trzecia wspolrzedna z
8 lip 10:12
ugabuga: Niestety musze użyć macierzy w tym zadaniu : (
8 lip 10:41
Janek191:
→
AB = [ 1, −2, 3 ]
→
AC = [ − 4 , 0, 6 ]
→
BC = [ − 5, 2,, 3 ]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o BC = 1*(−5) − 2*2 + 3*3 = 0
więc te wektory są prostopadłe, zatem prostopadle są boki AB i BC , a to
oznacza ,że Δ ABC jest prostokątny.
8 lip 10:46