matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.6.2019
Zadania
Odp.
1
.:
log
x
1
125
=−3 log
1
2
x=−5
2
Analiza zespolona:
Proszę o pomoc z zadaniem: Napisz równanie stycznej do krzywej z(t) = t
2
+ it
√
1 + t
2
; t należy do R; w punkcie z0
1
doner:
Mógłby ktoś napisać jak będą wyglądały obszary krytyczne dla m > m0 i m < m0 ale dla tablic rozkładu t−Studenta
12
XYZ:
Oblicz długość odcinka AC z dokładnością do 0,5cm
2
Ziółek:
Wydatki na kserokopie w pewnej grupie studentów były następujące: Liczba studentów wydatki na kserokopie
5
h:
Zbadać zbieżność całki niewłaściwej I−go rodzaju:
xcosx
∫
, granice to od do +
∞
. Wiem że trzeba to zrobić z kryterium porównawczego
x
3
+x+2
albo ilorazowego, ale nie wiem jak się pozbyć cosinusa
2
jc:
x ≤ 3x − x
2
1
Magda:
Hej sprawdzi mi ktoś czy jest dobrze? Oblicz obwód kwadratu, którego przekątna jest o 5 większa od boku
14
Ania:
7. (a) Rozważ 9−wierzchołkowy, prosty i spójny graf, który ma dokładnie 12 krawędzi i 3 cykle. Narysuj ten graf lub wyjaśnij dlaczego taki graf nie istnieje. (b) Ukorzenione drzewo jest to
7
Kuba:
Prawdopodobieństwo oddania celnego strzału z kolejnych pięciu strzelb przez pewnego strzelca 5/6. 2/3, 3/4, 1/3, 1/2
1
loopp:
Udowodnij stosując metodę przekątniową Cantora, że zbiór wszystkich funkcji ze zbioru liczb parzystych w zbiór {a,b,c} jest nieprzeliczalny.
5
karol:
Siema, jest zadanie :
10
Bleee:
19200
= q
n−5
1200
q = 2
2
:):
Witam muszę obliczyć obwód trójkąta prostokątnego wiedząc że przeciwprostokątna wynosi 10 a jeden z kątów 54 stopnie
15
Kuba:
W dwóch pudełkach znajdują się losy. W pierwszym pudełku 40% losów jest pustych, a w drugim 70%. Gracz wybiera po jednym losie z każdego pudełka. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
3
1234567:
Witam proszę o pomoc. Kule wpisano walec o promieniach podstawy 2.5 cm i wysokości 12 cm. Oblicz długość promienia kuli
1
Alina121:
Bardzo proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej. ln(x+3)/sin(cosx)
2
Kuba:
Czesc, szybkie pytanko, dobra metoda?
3
asdasd:
Ile jest słów długości n złożonych z dokładnie k (k<n lub k=n) różnych liter wybranych z m−znakowego alfabetu?
9
Eta:
Wyznacz sume szeregu ∑
n
6
n
2
kox72:
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych: x – y + 1 = 0 oraz 3x + 2y – 12 = 0. Punkt P(6, 4) jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku.
3
Nikto0:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Pewne trzy kolejne wyrazy ciągu an o wyrazie ogólnym
1
maciek:
Niech R będzie relacją określoną na zbiorze uporządkowanych par liczb naturalnych dodatnich taką, że ((a, b), (c, d)) należy do R wtedy i tylko wtedy, gdy a+d = b+c. Udowodnij, że R jest
2
xoxosss:
Niech f będzie funkcją ze bioru X do zbioru Y. Niech A i B będą podzbiorami zbioru X. Udowodnij lub wskaż kontrprzykład: (a) f(A * B) jest podzbiorem f(A)* f(B), (b) f(A)* f(B) jest
0
Ziółek:
hej, potrzebuje pomocy z takim zadaniem:
25
swiezak:
Czy możliwe jest liczenie pochodnej funkcji dla argumentu x? Jeśli tak do czego to służy?
1
pure gold:
hej, mam takie zadanie w maple, prowadzący chuja dał z materiałów i ciężko jest to znaleźć, na razie mi się nie udało