Udowodnij lub wskaż kontrprzykład
xoxosss: Niech f będzie funkcją ze bioru X do zbioru Y. Niech A i B będą podzbiorami zbioru X. Udowodnij
lub wskaż kontrprzykład: (a) f(A * B) jest podzbiorem f(A)* f(B), (b) f(A)* f(B) jest
podzbiorem f(A * B). Zauważ, że f(A) oznacza obraz zbioru A wyznaczony względem funkcji f.
Symbolem * oznaczono iloczyn zbiorów, czyli ich część wspólną.
Dzięki z góry za pomoc
5 cze 09:48
wredulus_pospolitus:
czyli chodzi o:
f(A
∩ B) oraz f(A)
∩ f(B)
5 cze 10:03
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak to (a) spełnione (samemu udowodnij)
ale (b) nie:
f(x) = x2 ; A = [−1;0] ; B = [0;1]
wtedy:
A∩B = {0}
f(A∩B) = {0}
f(A) ∩ f(B) = [0;1]
5 cze 10:06