Trygonometria
:): Witam muszę obliczyć obwód trójkąta prostokątnego wiedząc że przeciwprostokątna wynosi 10 a
jeden z kątów 54 stopnie
wynik muszę podać z dokładnością do 0.1
5 cze 12:04
Bleee:
Tablice trygonometryczne się klaniaja
5 cze 12:12
xyz:
| | b | |
sin(54) = |
| −−> b = 10 * sin(54) |
| | 10 | |
cos(54) = ... −−−> a = 10 * cos(54)
O = 10cos(54) + 10sin(54) + 10 = ...
te wartosci dla sinusa i cosinusa odczytaj z tablic tryg.
(pewnie je masz na samym koncu podr. od matmy)
5 cze 19:22
Mariusz:
Akurat wartości funkcyj trygonometrycznych dla tych kątów nie potrzeba brać z tablic
Konstruujesz trójkąt równoramienny o danej długości ramion
Prowadzisz dwusieczną kąta przy podstawie
Brakującą długość boku obliczasz z podobieństwa trójkątów
7 cze 07:38